E-shop
Domov / Dron sa zrazil s helikoptérou v Los Angeles

Dron sa zrazil s helikoptérou v Los Angeles

Začiatkom decembra informovala stanica CNN, že dron zasiahol helikoptéru vo vzdušnom priestore nad Los Angeles, pričom jej spôsobil značné škody na jej chvoste. Išlo o helikoptéru patriacu inej TV stanici, ktorá po zasiahnutí cudzím telesom musela núdzovo pristáť. Posádka je presvedčená, že išlo o dron.    „Počuli sme hlasné buchnutie,“  hovorí reportér stanice KABC's Air7 Chris Cristi. „Cítili […]

Helikoptéra s ktorou za zrazil dron | Zdroj: edition.cnn.com

Začiatkom decembra informovala stanica CNN, že dron zasiahol helikoptéru vo vzdušnom priestore nad Los Angeles, pričom jej spôsobil značné škody na jej chvoste. Išlo o helikoptéru patriacu inej TV stanici, ktorá po zasiahnutí cudzím telesom musela núdzovo pristáť. Posádka je presvedčená, že išlo o dron   „Počuli sme hlasné buchnutie,“  hovorí reportér stanice KABC's Air7 Chris Cristi. „Cítili sme to, počuli sme to a v ten moment sme všetci na seba prekvapene pozreli; nevediac čo sa deje.“  Spočiatku si myslel, že išlo o náraz vtáka, ktorý mohol vletieť do helikoptéry – avšak keď posádka bezpečne pristála a bola si obhliadnuť škody, všetci pochopili, že ide o niečo celkom iné.  

Poškodený plášť na helikoptére | Zdroj: edition.cnn.com

Objekt, ktorý narazil do helikoptéry, preťal v jednom mieste plášť na jej chvoste a zanechal na ňom niekoľko škrabancov. Pilot zahliadol záblesky svetla – podľa posádky išlo o zelené a červené navigačné svetlo dronu. Podľa policajného oddelenia v L.A. mohla táto udalosť skončiť katastrofálne, ak by bola škoda na plášti helikoptéry závažnejšia. „Bolo to strašných pár minút plných strachu,“ priznal Cristi.   Incident vyšetruje FAA (Federálna letecká správa) ako aj Národná rada pre bezpečnosť dopravy. Pokiaľ sa preukáže, že išlo vskutku o dron, letel v tom prípade bez povolenia. Mesto L.A. zakazuje obyvateľom letieť s dronmi vyššie ako je 400 stôp (122 metrov) alebo do 5-tich míl  (8 kilometrov) od letiska – pokiaľ na let nemajú vopred zabezpečený súhlas od príslušných úradov. Takéto nelegálne letiace drony nie sú len „nepríjemnosťou“, ale podľa úradov sú skutočným nebezpečenstvom.   Výrobca dronov DJI pracuje na novej technológii, ktorá umožnila každému, kto má smartfón, sledovať drony pohybujúce sa v jeho blízkosti. Táto informácia sa dostala do médií po tom, čo vznikol mediálny tlak na väčšiu transparentnosť údajov v dronovom priemysle. Viac info v našom článku.   Mohlo by vás zaujímať:

  Zdroj: edition.cnn.com

magnifiercrosschevron-down