E-shop
Domov / Americkí policajti testujú zapojenie dronov – policajného zásahu sa zúčastnia ako prvé

Americkí policajti testujú zapojenie dronov – policajného zásahu sa zúčastnia ako prvé

Kým americkým policajtom doteraz okrem policajných vozidiel na zemi pomáhali aj stroje vo vzduchu, väčšinou išlo o finančne nákladné zásahy. Druhou nevýhodou bolo, že neboli k dispozícii vždy v čase, kedy išlo o núdzovú situáciu, prípadne neboli plne funkčné. Túto situáciu sa americká polícia rozhodla riešiť prostredníctvom dronov.   Južne od San Diega, v meste Chula […]

DJI Matrice M210 | Zdroj: The San Diego Union Tribune

Kým americkým policajtom doteraz okrem policajných vozidiel na zemi pomáhali aj stroje vo vzduchu, väčšinou išlo o finančne nákladné zásahy. Druhou nevýhodou bolo, že neboli k dispozícii vždy v čase, kedy išlo o núdzovú situáciu, prípadne neboli plne funkčné. Túto situáciu sa americká polícia rozhodla riešiť prostredníctvom dronov.   Južne od San Diega, v meste Chula Vista je vhodné prostredie na testovanie konceptu zapojenia dronov do policajných zásahov. Drony majú byť prvé na mieste, kde sa má odohrávať incident, ku ktorému bola privolaná policajná hliadka. Doteraz boli súčasťou výbavy policajných či hasičských vozidiel, v tomto koncepte sa však s nimi ráta ako so samostatne fungujúcimi jednotkami.  

DJI Matrice M210 | Zdroj: aopa.org

Polícia z Chula Vista začala budovať svoj dronový program v roku 2015, zriadila výbor na prieskum nových technológií a možností ich využitia pre policajné účely. Do tohto prieskumu bola tiež zapojená aj široká verejnosť, aby mohla spolu s políciou  diskutovať o potenciáli nových technológií, zároveň tiež usmerňovať pravidlá na ochranu súkromia a verejnú bezpečnosť.   Oddelenie tiež spolupracovalo s médiami a zverejnilo podrobnosti vrátane zásad a postupov na ich webovej stránke. Oddelenie vytvorilo video simulovanej odozvy na aktívneho strelca, ktorá bola zverejnená na stránkach YouTube po prvých živých letoch dronov spustených 22. októbra.   Drony majú dnes v meste svoje vlastné policajné oddelenie, ktoré je aktívne štyri dni v týždni v čase, keď je vonku svetlo. Podľa  webovej stránky policajného oddelenie pre drony k 31. januáru zaznamenali a následne zareagovali na 231 núdzových volaní a aktívne sa zúčastnili 20-tich zatknutí.

Pozrite si spomínané video

https://www.youtube.com/watch?v=L1KvYG_4myE Zdroj: aopa

magnifiercrosschevron-down