E-shop
Domov / Akú pamäťovú kartu si kúpiť do GoPro kamery?

Akú pamäťovú kartu si kúpiť do GoPro kamery?

Aktualizované 24.9.2018: Článok platí aj pre najnovšie kamery GoPro HERO7 a HERO6.   Kedže kamery GoPro nemajú vstavanú pamäť je nutné si zakúpiť pamäťovú kartu ( kamery 360FLY ponúkajú internú pamäť ). Tých je na trhu veľmi veľa a týmto článkom by sme Vám chceli uľahčiť hľadanie tej správnej. GoPro má momentálne v ponuke tri modely: […]
Túto kartu používame už skoro dva roky v našej HERO4 Black | instagram.com/smartwear.sk

Aktualizované 24.9.2018: Článok platí aj pre najnovšie kamery GoPro HERO7 a HERO6.   Kedže kamery GoPro nemajú vstavanú pamäť je nutné si zakúpiť pamäťovú kartu ( kamery 360FLY ponúkajú internú pamäť ). Tých je na trhu veľmi veľa a týmto článkom by sme Vám chceli uľahčiť hľadanie tej správnej. GoPro má momentálne v ponuke tri modely: HERO5 Black, HERO5 Session a HERO Session. Kamery ponúkajú rozdielny dátový tok ( bitrate).  

ModelHERO5 BlackHERO5 SessionHERO Session
Bitrate v Mb/s ( mega bit )60Mb/s60Mb/s25Mb/s
Bitrate v MB/s ( mega byte )7.5MB/s7.5MB/s3.125 MB/s

Najdôležitejší je výber karty so správnou rýchlosťou zápisu. To znamená, že keď si kúpite pam. kartu, ktorá má pomalú rýchlosť zápisu, tak nebude stíhať zapisovať Vaše dobrodružstvo a bude Vám mrznúť celá kamera. Veľa krát riešime problém s mrznutím kamier. Vo väčšine prípadoch ( 9 z 10 ), môže za to práve karta s pomalým zápisom.     Veď si to len predstavte. Pijete vodu z pohára. Vaše hrdlo ma istý prietok + treba polykať. Teraz si predstavte, že pri pití z pohára Vám začne niekto liať do krku vodu z vedra. Asi by ste sa utopili. To isté platí aj pre kartu, keď nestíha zapisovať. Začína sa "topiť" v dátach a tým pádom mrzne celá kamera a Vy ste nervózny, že čo sa zase deje. Naozaj na karte nešetrite a kúpte si kvalitnú pamäťovú kartu.   GoPro odporúča pamäťové karty s označením Class 10 alebo UHS-I. Karty, ktoré majú toto označenie spľnajú potrebnú rýchlosť zápisu.

  • microSD, microSDHC a microSDXC
  • Class 10 alebo UHS-I označenie
OznačenieRýchlosť
Class 1010MB/s - 80Mb/s
UHS-1 (U1)10MB/s - 80Mb/s
UHS-3 (U3)30MB/s - 240Mb/s

Pri kúpe si treba dávať pozor na jednú vec. Dátový tok v kamerách je označovaní jednotkou Bit ( Mb/s ). Pamäťové karty majú poväčšine označenie v Bytoch ( MB/s ). To Vás môže trochu zmýliť. Jedná sa o dve rozdielne jednotky. Jeden Byte obsahuje osem Bitov, čiže keď nájdete kartu, ktorá má rýchlosť zápisu 45MB/s, tak jej rýchlosť v bitoch je 360Mb/s. Najvyšší dátový tok v GoPro je 60Mb/s. Keď ho vydelíme číslom osem dostaneme hodnotu 7.5MB/s -  60Mb/s : 8 = 7.5MB/s. Skúste si zapamätať, že veľké písmenko B obsahuje 8 malých písmeniek b.  

Karty, ktoré majú označenie "Works With GoPro" | Zdroj: gopro.com
ModelHERO5 BlackHERO4 BlackHERO4 SilverHERO5 SessionHERO Session
Max. veľkosť128GB128GB128GB128GB128GB
Dátový tok60Mb/s60Mb/s45Mb/s60Mb/s25Mb/s
Karta s min. zápisom7.5MB/s7.5MB/s5.625MB/s7.5MB/s3.125MB/s
Odporúčaný zápis10MB/s10MB/s10MB/s10MB/s10MB/s

Odporúčame si zakúpiť kartu, ktorá ponúka aj vlastnosti ako vodeodolnosť, nárazuvzdornosť a podobne. Môže sa Vám totižto stať, že kartu zabudnete v nohaviciach, ktoré ste dali do prania. Tým pádom môžete povedať lacnej karte a dátam " Nazdar". Dáta sú veľmi dôležité a niekedy sú vzácnejšie ako samotná kamera. Kvalitné pam. karty ponúka výrobca Sandisk, Lexar a Samsung.  

Správne fungovanie karty zaručuje aj nápis "Works With GoPro"

Zoznam podporovaných kariet nájdete TU.   V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na info@smartwear.sk 🙂

Zdroj: sandisksdcard

magnifiercrosschevron-down