E-shop
Domov / Irán zostrelil Američanom dron, napätie medzi Teheránom a Washingtonom eskaluje

Irán zostrelil Američanom dron, napätie medzi Teheránom a Washingtonom eskaluje

Pentagon zverejnil video, v ktorom je vidieť ako Irán zostrelil americký dron. Iránske Revolučné gardy tento fakt potvrdili uvádzajúc, že zostrelili špionážne bezpilotné lietadlo nad ich územím. Dron bol podľa Iráncov typu RQ-4 Global Hawk. Zostreleniu predchádzalo obvinenie zo strany USA, že Irán minulý týždeň vypálil raketu na iné ich bezpilotné lietadlo, ktoré v oblasti hliadkovalo […]

Zdroj: cnn.com

Pentagon zverejnil video, v ktorom je vidieť ako Irán zostrelil americký dron. Iránske Revolučné gardy tento fakt potvrdili uvádzajúc, že zostrelili špionážne bezpilotné lietadlo nad ich územím.

Dron bol podľa Iráncov typu RQ-4 Global Hawk. Zostreleniu predchádzalo obvinenie zo strany USA, že Irán minulý týždeň vypálil raketu na iné ich bezpilotné lietadlo, ktoré v oblasti hliadkovalo po útoku na dva tankery v Ománskom zálive. Spojené štáty z napadnutia tankerov obvinili Teherán, ktorý to však popiera. K incidentu došlo nad Hormuzským prielivom.

Vedúci zboru Revolučných gárd, Maj. Gen. Hossein Salami povedal, že zostrelenie dronu malo slúžiť ako varovanie Spojeným štátom americkým. "Jediný spôsob ako môžu byť naši nepriatelia v bezpečí, je tým, že budú rešpektovať našu suverenitu, národnú bezpečnosť a národné záujmy veľkého iránskeho národa," povedal Salami.

Agentúra Reuters uvádza, že podľa nemenovaného amerického predstaviteľa iránska strela typu zem-vzduch zostrelila UAV v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom. Podľa tohto zdroja išlo o dron typu MQ-4C Triton. Tieto drony môžu podľa výrobcu zostať vo vzduchu až 24 hodín bez prerušenia a lietajú vo výške nad 16 kilometrov.   V ďalších vyjadreniach, ktoré by mohli vyvolať napätie, vedúci zboru Revolučných gárd Salami povedal, že Irán „nechce vojnu s ktoroukoľvek krajinou, ale sme úplne, absolútne pripravení na vojnu“. Vo vyhlásení vydanom vo štvrtok, Revolučná garda uviedla, že dron bol vypustený z americkej základne južne od Perzského zálivu krátko po polnoci vo štvrtok. Povedal, že letel z Hormuzského prielivu smerom k Chabaharu, mestu v juhovýchodnom Iráne.

"Pri návrate do západnej oblasti Hormuzského prielivu drone porušil iránsky vzdušný priestor a zapojil sa do zhromažďovania informácií a špionáže," uvádza sa vo vyhlásení.

Americkí predstavitelia obviňujú Irán z vedenia útokov proti ropným tankerom v Ománskom zálive a samotný americký prezident Donald Trump minulý týždeň obvinil Irán z toho, že je za provokáciou a pre Fox News uviedol: "To boli oni, ktorí to urobili."

Teherán kategoricky poprel obvinenia a prezident Hassan Rouhani povedal, že krajina nehľadá vojnu, ale "je odhodlaná ukázať svoju nádej a vitalitu a poraziť nepriateľské sprisahanie."

Pozorovatelia vyjadrujú obavy, že eskalácia podobných konfliktov môže obe krajiny priviesť do otvoreného konfliktu.   https://www.youtube.com/watch?v=wqze_TVtQbA   Zdroj info: www.cnn.com

magnifiercrosschevron-down