E-shop
Domov / 5 oblastí, v ktorých drony ovplyvňujú našu spoločnosť - od medicíny až po armádu

5 oblastí, v ktorých drony ovplyvňujú našu spoločnosť - od medicíny až po armádu

Priemyselné drony alebo aj  UAV  (z anglického Unmanned Aerial Vehicle) sú využívané v čoraz väčšom počte odvetví. Aj keď boli pôvodne vyvinuté pre armádu, dnes ich využitie vidíme pri odstraňovaní odpadu z oceánu, pri transfere ľudských orgánov (prvý dron už asistoval pri transfere ľudského orgánu, pozri TU),  ale aj pri plnení oveľa banálnejších úloh ako je doručovanie […]

Armádov využívané bezpilotné lietadlo | Zdroj: U.S. Air Force photo

Priemyselné drony alebo aj  UAV  (z anglického Unmanned Aerial Vehicle) sú využívané v čoraz väčšom počte odvetví. Aj keď boli pôvodne vyvinuté pre armádu, dnes ich využitie vidíme pri odstraňovaní odpadu z oceánu, pri transfere ľudských orgánov (prvý dron už asistoval pri transfere ľudského orgánu, pozri TU),  ale aj pri plnení oveľa banálnejších úloh ako je doručovanie pizze. ?   S rastúcou dostupnosťou dronov sú viaceré z najnebezpečnejších a dobre platených pracovných miest v komerčnom sektore zrelé na nahradenie bezpilotnými lietadlami. Miesta využitia siahajú od zberu dát až po doručovanie.   Podľa finančných analytikov, postupne sa rodiaci globálny trh pre komerčné služby využívajúce drony je ohodnotený na viac ako 127 miliárd dolárov. Vybrali sme päť oblastí, v ktorých drony už ovplyvňujú našu spoločnosť.

1. Armáda

 

FLIR Black Hornet PRS – bezpilotné “lietadielko” určené pre armádu | Zdroj: cbinsights.com

Drony sú súčasťou armádnej výbavy už viac ako desať rokov (Predátor patrí medzi najznámejšie UAV). Aktuálne armáda pravidelne využíva menšie, prenosné bezpilotné lietadlá.   Očakáva sa, že vojenské výdavky na túto technológiu porastú, čím sa naskytne obrovská príležitosť pre vývojárov nových softvérov. Armáda potrebuje drony na prieskumnícke aj útočné operácie.

2. Záchranné akcie

 

Špeciálne vozidlo značky Land Rover so strešným termovíznym dronom | Zdroj: cbinsights.com

Delftská univerzita už otestovala dron transportujúci defibrilátor. Pri posilnení aktuálneho záchranárskeho systému by sa tak pomoc mohla dostať rýchlejšie k zranenému v mestách, ako aj na odľahlejších miestach krajiny.   V roku 2017 spoločnosť Land Rover spolupracovala s rakúskym Červeným krížom, aby navrhla špeciálne vozidlo so strešným termovíznym dronom. Vozidlo obsahuje integrovaný pristávací systém, ktorý umožňuje dronu bezpečne pristáť na kapote vozidla aj počas jazdy.   Využitím nových technológií s termokamerami sa tak môžu urýchliť záchranárske práce napríklad pri hľadaní nezvestných ľudí.

3. Humanitárna pomoc

 

Zdroj: cbinsights.com

Pri prírodných katastrofách ako sú hurikány, zemetrasenia či rozsiahle požiare boli drony využité na posúdenie škôd, nájdenie obetí a poskytnutie pomoci. A za určitých okolností sa používajú aj ako prevencia katastrof.   Na monitoring a boj proti lesným požiarom sa nasadzujú monitorovacie drony vybavené termovíznymi kamerami na detekciu abnormálnych teplôt v lesoch.  Môžu tak pomôcť identifikovať oblasti najviac náchylné k lesným požiarom alebo identifikovať požiare len 3 minúty po ich začatí.

4. Ochrana prírody

 

Zdroj: cbinsights.com

Pytliactvo a klimatické zmeny majú dramatický vplyv na život voľne žijúcich zvierat na celom svete. Ochrancovia prírody našťastie prijímajú inovatívne metódy na ochranu a štúdium našich globálnych ekosystémov. V kombinácii s geopriestorovými snímkami sa drony používajú aj na monitorovanie a sledovanie zvierat, ako aj na ich označenie a odber vzoriek.

6. Reality

 

Zdroj: cbinsights.com

Drony sa často využívajú pri snímaní nehnuteľností či pozemkov, čo je neklamným znakom, že aj realitný biznis benefituje z ich využívania. Menšie drony sa využívajú na zachytenie 360-stupňových záberov a videií vo veľkých rezidenciách.   Zdroj: binsights.com

magnifiercrosschevron-down