E-shop
Domov / Ako predísť strate dronu DJI

Ako predísť strate dronu DJI

Veľa ľudí sa obáva, že ich dron môže nečakane odletieť a nikdy sa nevrátiť späť. Drony DJI sú navrhnuté tak, aby sa automaticky vrátili domov (RTH), ak stratíte RC signál alebo dohádza batéria. Podľa letových údajov používateľov je prevažná väčšina letových stratení spôsobená niekoľkými bežnými chybami. Tu je päť jednoduchých krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste […]

DJI Mavic Pro

Veľa ľudí sa obáva, že ich dron môže nečakane odletieť a nikdy sa nevrátiť späť. Drony DJI sú navrhnuté tak, aby sa automaticky vrátili domov (RTH), ak stratíte RC signál alebo dohádza batéria. Podľa letových údajov používateľov je prevažná väčšina letových stratení spôsobená niekoľkými bežnými chybami. Tu je päť jednoduchých krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste zabránili strate Vášho miláčika 🙂

 

1. Uistite sa, že máte nastavené miesto vzletu (HomePoint)

Ak chcete, aby sa váš dron automaticky vrátil domov, uistite sa, že pred štartom je nastavený domovský bod - "Home Point". Budete potrebovať minimálne 4 satelity GPS. Po nastavení tohto bodu Vás na to upozorní aplikácia a na mape sa zobrazí zelená ikona "Home Point".  

Prostredie aplikácie DJI GO 4

2. Dávajte pozor na rušenie kompasu

Signál GPS je potrebný, ale nie dostatočný na bezpečný návrat na miesto vzletu. Drony obsahujú aj kompas. Ten musí byť správne nakalibrovaný a bez rušenia. GPS určuje len polohu dronu a kompas určuje jeho orientáciu. Ak spustíte RTH (Return-to-home), váš dron sa správne nasmeruje a odletí späť na miesto vzletu (Home Point). Ale ak sa nevie správne nasmerovať, môže to skončiť nešťastím.  

Prostredie aplikácie DJI GO 4

3. Udržujte svoj dron v línii zorného poľa

Ak dron vidíte vlastnými očami, je oveľa menej pravdepodobné, že sa stratí alebo narazí. Existujú reálne dôvody, prečo lietanie v rámci zorného poľa je zahrnuté do pravidiel prevádzky leteckého úradu. Riadenie dronu výlučne prostredníctvom prenosu obrazu nie je vôbec dobrý nápad. Ak tak lietate, tak neviete, čo je za alebo na stranách vášho dronu. Udržujte dron v línií zorného poľa a lietajte bezpečne!  

4. Ak sa presúvate, obnovte bod miesta vzletu  (HomePoint)

Pokiaľ máte dostatočný signál GPS, váš bod vzletu (HomePoint) sa nastaví automaticky. Ak sa však pohybujete - meníte svoju pozíciu, tak tento bod sa nebude prepisovať automaticky. Pokiaľ cestujete autom alebo sa pohybujete na lodi, budete musieť pravidelne obnovovať svoj bod miesta vzletu (HomePoint). Animácia nižšie vám ukáže jeden spôsob, ako obnoviť miesto vzletu - Home Point.  

5. Nastavte bezpečnú výšku na návrat domov RTH

Aj keď najnovšie drony DJI obsahujú rôzne senzory, ktoré zaručujú vyhýbanie sa prekážkam počas návratu domov (RTH), je stále dobré nastaviť bezpečnú výšku na návrat na miesto vzletu. Snímače sú fajn, ale netreba sa na ne spoliehať na 100%. Snímače nebudú správne pracovať v situáciách s nízkym osvetlením a tiež nemusia detekovať malé predmety, ako sú vetvy stromov alebo elektrické vedenia.    

Nezabúdajte na tieto užitočné rady, ktoré Vám môžu zachrániť vášho lietajúceho miláčika.

    Užítočné odkazy:

 

magnifiercrosschevron-down