E-shop
Domov / Významná aktualizácia firmvéru DJI Air 3 a DJI Mini 4 Pro pod stromček

Významná aktualizácia firmvéru DJI Air 3 a DJI Mini 4 Pro pod stromček

Spoločnosť DJI vydala v predvianočnom období zaujímavé aktualizácie firmvéru pre drony DJI Air 3 a DJI Mini 4 Pro. Aktualizácia pre oba tieto modely prichádza s novými funkciami vďaka ktorým ich možnosti zjednocuje s vyšším modelom DJI Mavic 3 Pro, tak aby používatelia vo všetkých kategóriách mohli využívať všetky najnovšie bezpečnostné funkcie. Niektoré funkcie v aktualizácii sú zhodné pre […]

Spoločnosť DJI vydala v predvianočnom období zaujímavé aktualizácie firmvéru pre drony DJI Air 3 a DJI Mini 4 Pro.

Aktualizácia pre oba tieto modely prichádza s novými funkciami vďaka ktorým ich možnosti zjednocuje s vyšším modelom DJI Mavic 3 Pro, tak aby používatelia vo všetkých kategóriách mohli využívať všetky najnovšie bezpečnostné funkcie. Niektoré funkcie v aktualizácii sú zhodné pre oba modely a niektoré sú špecifické podľa modelu. Najprv sa teda pozrieme na novinky ktoré sú spoločné pre oba drony.

Ako obvykle, ak chcete získať najnovší firmvér, uistite sa, že používate najnovšiu aplikáciu DJI Fly, a potom aktualizujte svoj diaľkový ovládač a dron.

Vision Assist

Prvou zaujímavou funkciou, ktorú oba drony získavajú, je Vision Assist. Táto funkcia bola iba nedávno pridaná do modelov Mavic 3 Pro a Mavic 3. Vision Assist využíva kamery protizrážkového systému  umiestnené na prednej a zadnej časti dronu, aby vám poskytli predstavu o okolí tým že umožňuje zobrazenie obrazu priamo z týchto kamier.

Táto funkcia môže byť veľmi užitočná ak potrebujete robiť zábery v stiesnených podmienkach medzi prekážkami a nemáte presnú predstavu, čo sa nachádza po stranách dronu a za ním. S funkciou Vision Assist si môžete jednoducho pozrieť náhľady z kamier a identifikovať tak prípadné prekážky. Na zobrazenie stačí ťuknúť v ľavom dolnom rohu displeja na ikonku mapy. Po jej zobrazení môžete posunutím doľava zobraziť čiernobiely obraz z kamier protizrážkového systému. Poklikaním ho roztiahnete na celú obrazovku a obraz z hlavnej kamery sa bude zobrazovať v ľavom dolnom rohu.

V obraze sú zobrazené šípky na prepínanie kamier z jednotlivých smerov.  Funkciu Vision Assist získavajú oba drony.

Active Track 360 Auto

Ďalšou spoločnou funkciou je Active Track 360 Auto. Majitelia dronu Mini 4 Pro poznajú funkciu Active Track 360. Tá po označení objektu zobrazí dvojitú kružnicu, pričom polomer každej si môžete nastaviť.

Potom ťuknete na miesto na kružnici podľa toho kde chcete mať dron pri sledovaní objektu, napríklad bežca. Začínať budete trebárs na vonkajšej kružnici vpravo vpredu. Keď sa rozbehnete, dron vás bude natáčať z tejto pozície a bude letieť s vami. Počas toho mu môžete trebárs určiť aby sa presunul na vnútornú kružnicu vľavo vzadu a určíte ktorým smerom sa tam má presunúť. Táto funkcia umožňuje vytvárať zaujímavé dynamické zábery.

Teraz však Active Track 360 dostáva nie len Mini 4 Pro, ale aj Air 3, kde ju naviac môžete používať s oboma kamerami, 1X a 3X kamerou čo ďalej rozširuje jej možnosti.

Naviac je táto funkcia u oboch dronov teraz rozšírená aj o režim Active Track 360 Auto v ktorom dron sám rozhoduje, čo a ako chce natáčať okolo vás, a stále vás udržiava v strede obrazovky. Takže ak označíte osobu (môže byť aj na bicykli, skejtboarde, snowboarde, kolobežke a podobne)  prejdete do režimu Active Track a vyberiete možnosť Auto a stlačíte Go, uvidíte, že dron vás začne sledovať, pravdepodobne zozadu a potom začne v kruhu obchádzať okolo vás, potom vás trebárs sleduje zpredu a takto postupne mení polohu. Stále vás však udržuje v strede.

Vďaka tomu sa nemusíte oň starať a venovať sa behu, jazde či chôdzi. Je to naozaj pekný spôsob, ako spraviť vaše zábery zaujímavejšími.

Vypnutie spodných senzorov pri pristátí na loď

Ďalšou novinkou, ktorú dostávajú oba drony, je možnosť vypnúť senzory na spodnej strane, čo umožní pohodlnejšie vzlety alebo pristátia na vozidlách a lodiach. Ukázalo sa, že vypnutie senzorov je veľmi užitočné pre rizikové situácie, keď chcete rýchlo pristáť alebo štartovať z pohyblivého objektu. Nechcete sa spoliehať na tieto senzory na spodnej strane, pretože spomaľujú pristávacie postupy drona a samozrejme, každá sekunda je cenná, keď ste na pohyblivom objekte, najmä na lodi. Všetko, čo musíte urobiť, je ísť do pokročilých bezpečnostných funkcií a potom túto funkciu zapnúť alebo vypnúť.

Spolupráca s okuliarmi a RC Motion Controller 2

Ďalšia funkcia prichádza iba pre Mini 4 Pro, pretože v modeli Air 3 je už dlhší čas dostupná.  Je to možnosť používať Mini 4 Pro s Goggles 2, Goggles Integra a RC Motion Controller 2.

To znamená, že ak chcete, môžete využiť možnosť lietať s dronom s RC Motion Controller 2 a používať okuliare na letanie ako s FPV dronom. Táto možnosť pochádza z modelu DJI Avata, avšak Mini 4 Pro aj Air 3 poskytujú kvalitnejší obraz z hlavných kamier. Pochopiteľne ale nemôžete používať bežný ovládač s okuliarmi. Jediný spôsob, ako použiť okuliare a dron, je pomocou RC Motion Controller 2. Je to pre tých ktorý si občas chcú zalietať s FPV dronov avšak potrebujú dron aj na bežné filmovanie. Napriek tomu že musíte dokúpiť okuliare a ovládač, je to stále nižšia investícia ako keby ste kupovali aj ďalší dron.  

Digitálny zoom pre Air 3

Na záver sú v novom firmvéri dve funkcie, ktoré platia len pre Air 3. Prvou z nich je, že režim fotografovania teraz podporuje digitálny zoom na širokouhlom objektíve s ohniskovou vzdialenosťou 24 mm. Teraz môžete priblížiť digitálne medzi 1X a 3X. A na stredný teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 70 mm môžete teraz priblížiť medzi 3X a 9X. Na samotné fotenie či filmovanie sa táto funkcia nehodí pretože samozrejme dochádza k degradácii obrazu, ale ak iba chcete detailnejšie pozrieť na nejaký objekt, je užitočná.

Nová sférická panoráma so stredným teleobjektívom pre Air 3

Ďalšou novinkou ktorá je opäť len pre Air 3, je to, že stredný teleobjektív teraz podporuje sférické panorámy. Tieto panorámy sa skladajú asi zo 138 fotografií a na ich vytvorenie si počkáte asi 5 minút, ale dron to zvládne. Fotka má stlačenú perspektívu a oveľa väčšie rozlíšenie, pričom ich dron môže fotiť vo formáte JPEG alebo RAW. Takže je to naozaj na vás, ako chcete využiť túto funkciu.

Kompletné zoznamy zmien

Takže to sú hlavné novinky v nových firmvéroch pre DJI Mini 4 Pro a DJI Air 3. Nižšie je kompletný zoznam zmien pre obe verzie .

DJI Air 3

Dátum: 21.12.2023, Firmware dronu: v01.00.10.00,  Firmware ovládača (DJI RC 2) : v02.00.03.00 ,  (DJI RC-N2) v01.00.06.00, DJI Fly aplikácia pre iOS: v1.12.4,  DJI Fly aplikácia pre Android: v1.12.4

  • Pridaný režim Auto pre aktívne zábery 360°.
  • Pridaná funkcia Vision Assist.
  • Pridaný digitálny zoom pre režim 12MP fotografií.
  • Pridaný prepínač pre Vision Positioning a Obstacle Sensing.
  • Pridaná možnosť vytvorenia sférického panoramatického záberu pre stredné telefoto objektívy.
  • Pridaná podpora pre majiteľov civilných bezpilotných lietadiel na registráciu svojich lietadiel u CAAC pod svojimi reálnymi menami, aby sa dodržali príslušné predpisy týkajúce sa bezpilotných lietadiel v Číne.
  • Pridaná podpora pre nastavenie predných LED svetiel na lietadlách v členských štátoch EASA a Spojenom kráľovstve.
  • Pridaná podpora pre nastavenie parametrov kamery, ktoré nebudú ovplyvnené aktualizáciami firmvéru. Táto funkcia bude fungovať iba v prípade, že firmvér drona je verzia v01.00.06.00 alebo vyššia pred aktualizáciou.
  • Optimalizovaná stratégia automatického vybitia batérie.
  • Opravené niektoré známe problémy

DJI Mini 4 Pro
Dátum: 21.12.2023, Firmware dronu: v01.00.0300, Firmware ovládača (DJI RC 2) : v02.00.03.00 ,  (DJI RC-N2)  v01.01.0200, DJI Fly aplikácia pre iOS: v1.12.4 DJI Fly aplikácia pre Android: v1.12.4

  • Pridaný režim Auto pre aktívne zábery 360°.
  • Pridaná funkcia Vision Assist.
  • Pridaný digitálny zoom pre režim 12MP fotografií.
  • Pridaný prepínač pre Vision Positioning a Obstacle Sensing.
  • Pridaná podpora pre vytvorenie piatich 48MP fotografií pri použití režimu AEB a Burst Shooting
  •  Pridaná podpora pre DJI Goggles 2, DJI Goggles Integra a DJI RC Motion 2. Navštívte https://www.dji.com/mini-4-pro/downloads a pozrite si Informácie o kompatibilite spotrebiteľských dronov a okuliarov pre viac informácií.
  • Pridaná podpora pre majiteľov civilných bezpilotných lietadiel na registráciu svojich lietadiel u CAAC pod svojimi reálnymi menami, aby sa dodržali príslušné predpisy týkajúce sa bezpilotných lietadiel v Číne.
  • Pridaná podpora pre automatické aktivovanie amerického Remote ID len vtedy, keď je dron použitý s inteligentnou letovou batériou Plus.
  • Opravené niektoré známe problémy.
magnifiercrosschevron-down