E-shop
Domov / Ako poistiť dron v roku 2024? Návod a vysvetlenie poistenia od CoverDrone

Ako poistiť dron v roku 2024? Návod a vysvetlenie poistenia od CoverDrone

Od 1.1.2024 vstupuje do platnosti nová európska regulácia EC785/2004, ktorá zjednocuje pravidlá lietania s dronmi pre celú EU. U nás sa o problematiku dronov a celkovo bezpilotných lietajúcich prostriedkov (UAV) stará Dopravný úrad SR, odbor civilného letectva. Postup a podmienky pre lietanie s dronmi si môžete pozrieť v nižšie uvedenej tabuľke prevzatej z Dopravného úradu. Kde si môžem poistiť svoj dron? Pokiaľ sa […]
Poistka na dron nemusí byť drahou záležitosťou, ale za to je to povinnosť týkajúca sa väčšiny dronov

Od 1.1.2024 vstupuje do platnosti nová európska regulácia EC785/2004, ktorá zjednocuje pravidlá lietania s dronmi pre celú EU. U nás sa o problematiku dronov a celkovo bezpilotných lietajúcich prostriedkov (UAV) stará Dopravný úrad SR, odbor civilného letectva. Postup a podmienky pre lietanie s dronmi si môžete pozrieť v nižšie uvedenej tabuľke prevzatej z Dopravného úradu.

Pre lepšie pochopenie problematiky Dopravný úrad pripravil túto tabuľku

Kde si môžem poistiť svoj dron?

Pokiaľ sa jedná o samotné poistenie, ktoré je povinné pre všetky kategórie dronov, okrem hračiek, je trochu problémom že žiadna zo slovenských poisťovní takéto poistenie neposkytuje (v čase písania tohto článku). Riešením tak môže byť poistenie od CoverDrone, ktoré nájdete na webovej adrese coverdrone.com/eu.

Poistenie ponúka individuálnu ochranu pre komerčných a rekreačných prevádzkovateľov, vrátane plného poistenia počas letu, leteckej zodpovednosti, ochrany údajov a narušenia súkromia, a mnoho ďalších doplnkových funkcií. Najdôležitejšie je, že vám poskytujeme úplný pokoj. Coverdrone je plne zhodný s európskou reguláciou EC785/2004. Poistka je v súčasnosti k dispozícii pre pilotov vo Veľkej Británii, EÚ, Kanade, Austrálii a Novom Zélande.

Dostupná je aj apka Coverdrone FlySafe

Všetci používatelia naviac môžu využívať voľne dostupnú aplikáciu Coverdrone FlySafe . Je dostupná pre iPhone, iPad a zariadenia s OS Android a poskytuje všetky potrebné bezpečnostné údaje vrátane mapy vzdušného priestoru, dynamických obmedzení, environmentálnych podmienok, súkromia a bezpečnostných rizík a dokonca aj polohu väčšiny nízko lietajúcej civilnej leteckej premávky. Coverdrone FlySafe sa pripája ku globálnej UTM platforme Altitude Angel, GuardianUTM, ktorá zahŕňa systém NATS Drone Assist. Táto platforma aktualizuje približne 300 000 položiek vzdušného priestoru každý mesiac a obsahuje viac ako 18 miliónov pozemných rizík. Už v roku 2019 obsahovala táto platforma viac ako 33 000 správ NOTAM.

Dron strateny v lese. Na toto Vám môže pomôcť poistenie od výrobcu DJI s názvom DJI Care Refresh. Viac o tejto službe sa môžete dočítať na našom e-shope.

Kde je poistenie Coverdrone platné ?

Vezmite si svoj dron kamkoľvek idete. Coverdrone ponúka poistenie po celom svete, čo znamená, že si môžete vziať a prevádzkovať svoj dron kdekoľvek na svete, s výnimkou určitých vylúčených území. Ponuka poistenia sa rozširuje nielen na lietanie s vaším dronom, ale zahŕňa aj skladovanie a prepravu vášho vybavenia. Coverdrone je najväčším poisťovateľom komerčných dronov na trhu a toto poistenie je plne akceptované aj Dopravným úradom SR.

  • Krajina: Vyberte "Slovakia" ako krajinu pôvodu, keďže ste z Slovenska.
  • Organisation: Ak nie ste súčasťou žiadnej organizácie spojenej s leteckými aktivitami, môžete vybrať možnosť "Other / Not listed / private".
  • Company name: Ak sa registrujete ako súkromná osoba a nie ako súčasť spoločnosti, môžete uviesť "Private" alebo ponechať toto pole prázdne, ak to systém dovolí.
  • Type of organisation: V tomto poli vyberte kategóriu, ktorá najlepšie vystihuje váš záujem o kurz. Ak nie je žiadna možnosť relevantná, môžete znovu zvoliť "Other".

Nezabudnite sa aj na licenciu pre pilotovanie dronov:

magnifiercrosschevron-down