E-shop
Domov / Séria DJI MAVIC 3 dostáva masívny upgrade softvéru s množstvom nových funkcií

Séria DJI MAVIC 3 dostáva masívny upgrade softvéru s množstvom nových funkcií

Drony MAVIC 3, MAVIC 3 CLASSIC, a MAVIC 3 Pro vrátane verzií Cine sú najvyššou radou komerčných dronov od DJI. Výrobca vydal pre celú sériu upgrade softvéru ktorý prináša množstvo noviniek a zaujímavých funkcií ktoré sme ešte u dronov DJI nevideli. Poďme sa teda pozrieť čo od novej aktualizácie môžu používatelia týchto dronov očakávať.   Veľmi zaujímavá je nová […]
Vizualizácia návratu na miesto vzletu - HomePoint

Drony MAVIC 3, MAVIC 3 CLASSIC, a MAVIC 3 Pro vrátane verzií Cine sú najvyššou radou komerčných dronov od DJI. Výrobca vydal pre celú sériu upgrade softvéru ktorý prináša množstvo noviniek a zaujímavých funkcií ktoré sme ešte u dronov DJI nevideli. Poďme sa teda pozrieť čo od novej aktualizácie môžu používatelia týchto dronov očakávať.  

Veľmi zaujímavá je nová funkcia Vision Assist, ktorá sa aktivuje na pomocnej mape v ľavom dolnom rohu, potiahnutím prstom doprava. Princípom tejto funkcie je zobrazenie výstupu z kamier protizrážkového systému. Funkcia vision Assist môže byť užitočná vo viacerých prípadoch:

Model DJI Mavic 3 Pro

Umožňuje bezproblémovo identifikovať potenciálne prekážky prostredníctvom zobrazenia diaľkového ovládača a s istotou ich obísť. Pri pohyboch kamery, ako je krúženie alebo vzďaľovanie sa, vám bočná a zadná vizuálna asistencia pomôže odhadnúť priestorové vzdialenosti vľavo, vpravo a vzadu. Výhľad dopredu si môžete zachovať aj počas záberov z veľkého uhla. Zaujímavé je využitie systému Vision Assist aj pri používaní zoomovacích kamier na modeloch Mavic 3 a Mavic 3 Pro. V tomto prípade sa vďaka úzkemu pozorovaciemu uhlu horšie orientuje takže vizuálna podpora ponúka širšiu perspektívu , čo umožňuje cielené zábery teleobjektívom bez obáv z obmedzenej viditeľnosti. Pomocné videnie môžete využiť aj pri nočnom filmovaní, kedy protizrážkový systém nefunguje, takže je dobre pozrieť si obraz z pomocných kamier.

Keď sa v aktuálnom smere pohľadu objaví prekážka, systém Vision Assist zobrazí varovanie pred kolíziou. Farba výstrahy sa určuje podľa vzdialenosti medzi prekážkou a dronom od 5 do 2,2 metra je žltá, menej ako 2,2 m červená. Toto upozornenie sa však zobrazí len vtedy, keď sa v malom okne zobrazuje funkcia Vision Assist.

Pohľad cez bočný senzor

Ak používate DJI RC, po zapnutí funkciu Vision Assist , kvalita primárneho prenosu videa sa zníži na 720p a pohľad kamery zobrazený na obrazovke sa môže javiť o niečo rozmazanejší ako predtým.

Pridané boli aj nové funkcie AR Home Point, AR Return-to-Home Route a AR Aircraft Shadow.

AR Home Point, pri pohľade hlavnej kamery smerom k Home Pointu (miestu štartu) zobrazuje priamo v obraze značku Home Pointu.

AR Return-to-Home Route, po zadaní návratu domov alebo jeho automatickom spustení priamo v živom obraze zobrazuje trajektóriu po ktorej sa dron bude vracať domov. Môžete sa tak uistiť že mu žiadna prekážka nestojí v ceste. Táto funkcia je veľmi užitočná hlavne v prostredí kde by mohli byť stĺpy vysokého napätia, stožiare alebo iné vedenia ktoré by nemusel protizrážkový systém detegovať.  

AR Aircraft Shadow, pri pristávaní natočí kameru kolmo dole a na displeji zobrazuje na zemi virtuálny tieň drona na mieste kde pristane. Vidíte tak kde presne bude dron pristávať a v prípade že sa jedná o rizikový terén, môžete pred pristáním miesto skorigovať.   

Boli pridaní farebné režimy D-Log M a HLG aj pre kamery so zoomom. Dosiaľ natáčanie v týchto režimoch bolo možné iba hlavnou kamerou.

Pre strednú tele kameru modelu Mavic 3 Pro vrátane verzie Cine bol pridaný nočný režim v režime nahrávania videa, podporuje rozlíšenie 4K 24/25/30 snímok za sekundu.

Pre strednú tele kameru modelu Mavic 3 Pro vrátane verzie Cine boli pridané rýchle predvolené zábery (Quick Shots) zábery vrátane funkcií Dronie, Rocket, Circle, Helix, Boomerang a Asteroid.

Model DJI Mavic 3 Pro

Pre strednú tele kameru modelu Mavic 3 Pro vrátane verzie Cine boli pridané vylepšené predvolené zábery MasterShots .

Pre strednú tele kameru bola pridaná funkcia Sphere Panorama ( guľová panoráma).

Bol pridaný prepínač Vision Positioning a Obstacle Sensing na prepínanie medzi orientáciou podľa pomocných kamier alebo automatickým protizrážkovým systémom

Boli opravené niektoré známe chyby.

Popisovaná verzia firmvéru bola vydaná 5.9.2023. Zároveň s firmvérom pre drony boli vydané nové firmvéry pre ovládače aj mobilná aplikácia. Môžete si skontrolovať verzie firmvéru vo vašich zariadeniach:

Verzie firmvéru:

  • Firmvér dronu: v01.01.0300
  • Firmvér diaľkového ovládača: v03.02.05.00 (DJI RC Pro)
  • Firmvér diaľkového ovládača: v01.03.0500 (DJI RC)
  • Firmvér diaľkového ovládača: v04.18.0300 (DJI RC-N1)
  • Aplikácia DJI Fly pre iOS: v1.11.4
  • Aplikácia DJI Fly pre Android: v1.11.4
magnifiercrosschevron-down