E-shop
Domov / LiFePO4 batérie: Technológia budúcnosti v zariadeniach EcoFlow

LiFePO4 batérie: Technológia budúcnosti v zariadeniach EcoFlow

Lítium-železo-fosfátové batérie, známe ako LiFePO4 alebo LFP batérie, nie sú síce horúcou novinkou, na trh prišli po prvý krát už koncom 90. rokov, sú však revolučným výrobkom v oblasti batériových technológií, ktorý prežíva veľký boom. V poslednom desaťročí sa stali obľúbenou voľbou pre široké spektrum aplikácií vrátane elektrických vozidiel a obnoviteľných energetických zdrojov. Poďme sa […]
Stanica EcoFlow Delta 2

Lítium-železo-fosfátové batérie, známe ako LiFePO4 alebo LFP batérie, nie sú síce horúcou novinkou, na trh prišli po prvý krát už koncom 90. rokov, sú však revolučným výrobkom v oblasti batériových technológií, ktorý prežíva veľký boom. V poslednom desaťročí sa stali obľúbenou voľbou pre široké spektrum aplikácií vrátane elektrických vozidiel a obnoviteľných energetických zdrojov. Poďme sa teda pozrieť čo je na nich také zaujímavé a prečo si ich do svojich zariadení vybrala aj spoločnosť EcoFlow.

Vlastnosti LiFePO4 Batérií

LiFePO4 batérie sú považované za bezpečnejšie a ekologickejšie alternatívy k tradičným lítium-iónovým batériám. Oproti nim ponúkajú hlboký cyklus nabíjania a vybíjania, dlhšiu životnosť a stabilnejší výkon.

Stanica EcoFlow River 2 Max
  1. Konštantné napätie vo veľkom rozsahu: LiFePO4 batérie majú oproti uzavretým oloveným akumulátorom veľmi priaznivú vybíjaciu charakteristiku. Počas vybíjania majú veľmi malý pokles napätia až do úrovne 85-90% využitej kapacity.  
  2. Bezpečnosť: Majú výborné tepelné a chemické vlastnosti, ktoré znižujú riziko požiaru alebo výbuchu. Vďaka svojej stabilnej štruktúre dokážu zvládať vyššie teploty a tlaky bez toho, aby sa ich výkon zhoršil. Oproti konvenčným LiPol článkom u nich nehrozí riziko spontánneho požiaru alebo výbuchu ani pri porušení obalu.
  3. Vysoký výkon: Batérie majú vysokú kapacitu energie, so schopnosťou nabíjania aj vybíjania vysokým výkonom. Sú tiež schopné pracovať v širokom rozsahu teplôt, čo umožňuje ich využitie v náročných klimatických podmienkach a prostrediach  s väčšími výkyvmi teplôt.
  4. Dlhá životnosť: LiFePO4 batérie môžu podstúpiť tisíce cyklov nabíjania a vybíjania bez výrazného poklesu kapacity. Táto dlhá životnosť môže priniesť významné úspory nákladov v dlhodobom horizonte. Oproti starším technológiám ako napríklad NiMH , ktoré trpeli samovybíjaním na úrovni 1% za deň, LiFePO4 batérie majú typickú rýchlosť samovybíjania 5% za mesiac, takže k samovoľnému vybitiu by došlo za 6 mesiacov.
  5. Environmentálna prijateľnosť: Okrem lítia sú železo a fosfát sú relatívne hojné a neškodné prvky pre životné prostredie, na rozdiel od ďalších materiálov používaných v batériách, ako je napríklad kobalt. To, spolu s vyššou životnosťou, znižuje environmentálny dopad výroby, používania a recyklácie týchto batérií.
EcoFlow Smart Battery - určená pre kosačku EcoFlow Blade

LiFePO4 batérie nachádzajú svoje uplatnenie v rôznych oblastiach, vrátane:

  1. Elektrické vozidlá: Elektrické vozidlá (EV) sa stávajú čoraz bežnejším pohľadom na cestách. Napriek tomu že LiFePO4 batérie majú nižšiu energetickú hustotu ako iné typy lítiových batérií používaných v elektromobiloch, to znamená že pri danej kapacite sú o niečo väčšie a ťažšie, sú ideálnou voľbou pre elektromobily hlavne kvôli svojej nižšej cene ktorá robí tieto vozidlá dostupnejšími. Naviac ponúkajú vysoký výkon, dlhú životnosť a bezpečnú prevádzku. .
  2. Obnoviteľná energia: LiFePO4 batérie sú tiež ideálne pre ukladanie energie z obnoviteľných zdrojov, ako je solárna a veterná energia. Ich dlhá životnosť a schopnosť efektívneho ukladania veľkých množstiev energie ich robia neoceniteľnými v systémoch obnoviteľnej energie.
  3. Záložné zdroje energie: Vďaka svojej spoľahlivosti a dlhej životnosti sú LiFePO4 batérie často používané ako záložné zdroje energie v prípade výpadku elektrickej energie.
Robotická kosačka EcoFlow Blade

Už z horeuvedených informácií je jasné prečo spoločnosť EcoFlow využíva LiFePO4 batérie vo svojich zariadeniach. Nájdete ich integrované v batériových napájacích zdrojoch, v robotickej kosačke Blade aj prenosnej chladničke Glacier. Vďaka použitiu batérií LiFePO4 majú všetky tieto zariadenia možnosť extrémne rýchleho nabíjania, u batériových napájacích zdrojov sa dokonca jedná o najrýchlejšie nabíjanie na trhu. U týchto zariadení je samozrejme dôležitá aj vysoká bezpečnosť a dlhá životnosť a to všetko sú tieto batérie schopné poskytnúť.   

Ako sa budú technológie batérií ďalej rozvíjať, môžeme očakávať, že význam a použitie LiFePO4 batérií sa ešte zvýši a určite ich budeme nachádzať aj v nových zariadeniach spoločnosti EcoFlow.

magnifiercrosschevron-down