E-shop
Domov / Apple Vision Pro – nový headset pre rozšírenú realitu od Apple

Apple Vision Pro – nový headset pre rozšírenú realitu od Apple

Po rokoch vývoja teraz spoločnosť Apple oznámila vydanie nového headsetu rozšírenej reality s názvom Apple Vision Pro, ktorý spája skutočný a digitálny svet. Zariadenie vzhľadom pripomína lyžiarske okuliare a CEO Applu Tim Cook o ňom povedal: „Je to prvý produkt Apple, cez ktorý sa pozeráte, nie na ktorý sa pozeráte.“  Podľa predpokladov, obsahuje samostatný modul s batériou a […]
Zdroj: Apple

Po rokoch vývoja teraz spoločnosť Apple oznámila vydanie nového headsetu rozšírenej reality s názvom Apple Vision Pro, ktorý spája skutočný a digitálny svet. Zariadenie vzhľadom pripomína lyžiarske okuliare a CEO Applu Tim Cook o ňom povedal: „Je to prvý produkt Apple, cez ktorý sa pozeráte, nie na ktorý sa pozeráte.“  Podľa predpokladov, obsahuje samostatný modul s batériou a ovláda sa očami, rukami a hlasom. Na trh má prísť začiatkom budúceho roka s cenovkou od nemalých 3,499 USD. Predaj bude začínať na americkom trhu, ďalšie krajiny pribudnú neskôr v priebehu roka.

Zdroj: Apple

Headset má sklenenú prednú časť s hliníkovým rámom, obsahuje päť senzorov, 12 kamier, displej a počítač, údajne s aktívnym chladením. Maska headsetu a popruh sú modulárne, potiahnuté tkaninou a Apple tvrdí, že sa dokážu prispôsobiť širokému spektru profilov tváre a veľkostí hlavy. Čelenka je rebrovaná a obopína zadnú časť hlavy, pričom umožňuje vymieňať rôzne veľkosti a štýly popruhov. Spoločnosť Zeiss pre headset vytvorila vlastné optické vložky, ktoré sa magneticky pripájajú k okuliarom pre ľudí, ktorí nosia okuliare. Zariadenie obsahuje externú batériu, ktorá vydrží až dve hodiny a môže sa pripojiť cez pružný opletaný kábel, takže sa dá zasunúť do vrecka. Apple sľubuje, že displej bude mať vysokú ostrosť a dokáže prehrávať video v 4K rozlíšení.

Systém používa čip M2 spoločne s novo vyvinutým čipom nazvaným R1 | Zdroj: Apple

Vision Pro je primárne zamerané na AR (rozšírenú realitu), ale pomocou otočného gombíka ho môžete prepnúť medzi rozšírenou a plnou virtuálnou realitou. Zariadenie nepotrebuje žiadny ovládač, a aplikácie prezeráte tým, že sa na ne pozriete. Môžete na ne kliknúť na výber a posunúť na rolovanie, a tiež môžete dávať hlasové príkazy. Okrem toho headset podporuje príslušenstvo Bluetooth, vrátane Magic Keyboard a Magic Trackpad a umožňuje vám pripojiť váš Mac na použitie s headsetom . Kamery smerujúce nadol dokážu zachytiť vaše ruky, aj keď sú položené nízko na tele.

Zdroj: Apple

Ako sľubuje Apple, nebudete izolovaní od ľudí okolo vás. Headset zobrazuje vaše oči pomocou systému EyeSight a ak ste v plnej VR, svietiaci obrazovka ich zakryje na naznačenie, že nie ste dostupný. Taktiež vytvára digitálnu dvojičku  – v podstate hyperrealistický avatar – skenovaním vašej tváre. Zariadenie používa passthrough video, ktoré vám umožňuje vidieť skutočný svet vo farbe, ale môžete do neho tiež vkladať 3D objekty, vrátane vytiahnutia objektov z konverzácie do skutočného sveta.

Keď komunikujete s ľuďmi na diaľku, môžete používať priestorový zvuk na veci ako usporiadanie účastníkov FaceTime ako video dlaždice po miestnosti. Môžete tiež zachytiť a „prežiť znovu“ 180-stupňové video s 3D kamerou zatiaľ čo ste vo vnútri headsetu. Apple sa tiež chváli TV a Arcade obsahom na headsete, vrátane prémiového obsahu od Disney.

Zdroj: Apple

Na headsete sa pracovalo roky a údajne prešiel niekoľkými iteráciami, ako aj rokmi odkladov. Mal by sa stať významným prírastkom do produktového portfólia Apple pod vedením CEO Tima Cooka, a získať chválu od odborníkov z priemyslu, hoci vstupuje na trh, ktorý sa ešte nerozbehol. Jeho hlavným konkurentom bude pravdepodobne Meta, ktorá sa teší relatívnemu úspechu so svojím headsetom Quest 2 zameraným na hry a zmiešaným prijatím jej univerzálneho Quest Pro.

magnifiercrosschevron-down