E-shop
Domov / DJI Mic - dobrý zvuk je polovica úspechu

DJI Mic - dobrý zvuk je polovica úspechu

Pod značkou DJI sme si zvykli stretávať rôzne zariadenia na natáčanie, od stabilizátorov kamier, mobilov cez kamery až po drony. Tento raz Vám však predstavíme bezdrôtový mikrofón s jednoduchým názvom DJI MIC. Súpravu sme otestovali v rôznych podmienkach. Mikrofóny poskytujú veľmi kvalitný dynamický a čistý zvuk bez rušenia. Veľmi účinné sú protiveterné „mačičky“ ktoré sa bajonetovým mechanizmom […]
Mikrofón DJI Mic

Pod značkou DJI sme si zvykli stretávať rôzne zariadenia na natáčanie, od stabilizátorov kamier, mobilov cez kamery až po drony. Tento raz Vám však predstavíme bezdrôtový mikrofón s jednoduchým názvom DJI MIC.

Súpravu sme otestovali v rôznych podmienkach. Mikrofóny poskytujú veľmi kvalitný dynamický a čistý zvuk bez rušenia. Veľmi účinné sú protiveterné „mačičky“ ktoré sa bajonetovým mechanizmom upevňujú na mikrofóny. Ani v pomerne veternom počasí sme nezaznamenali vo zvuku žiadne ruchy spôsobené vetrom. Smerová charakteristika je guľová, takže pri nahrávaní neprekáža ani bežný okolitý hluk.  Mikrofóny využívajú šifrovaný digitálny prenos v pásme 2,4 GHz a majú vysokú odolnosť voči rušeniu. Dosah vo voľnom priestranstve je uvádzaný až na vzdialenosť 250 m. V praxi sme sa nestretli so žiadnymi výpadkami signálu. V zložitých podmienkach je naviac možné použiť záložné nahrávanie do pamäti vysielačov, takže aj keby došlo k výpadku, záznam máte stále zálohovaný.

Súpravu sme testovali so smartfónom Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy S22 Ultra tabletom Galaxy Tab S8 Ultra, s kamerami Panasonic Lumix GH5 a GH5 MII, GH6 aj so stolným PC. Vo všetkých prípadoch boli výsledky  vynikajúce. Dobrou správou je aj vysoká výdrž na batériu až 5,5 h pri mikrofónoch a 5 h prijímač. S energiou v puzdre tak máte k dispozícii až 15 hodín práce.

Obsah balenia setu DJI Mic

Súprava je určená na nahrávanie komentárov a dialógov. Skladá sa z dvojice bezdrôtových mikrofónov/vysielačov, prijímača, nabíjacieho puzdra a príslušenstva. V rámci neho nájdete ešte nabíjací kábel USB-C, prepojovací káblik 3,5 mm - 3,5 mm ku kamere, dvojicu protiveterných ochrán (mačičiek) na mikrofóny a vrecko na prenášanie. V súprave nie sú klopové mikrofóny s káblikmi, ale vysielače majú 3,5 mm jack konektory, takže ich možno pripojiť. Mikrofóny aj prijímač sú pri prenášaní umiestnené v nabíjacom puzdre spoločne s dvojicou redukcií na mobil , jedna s konektorom Lighting a druhá USB – C. Okrem toho je tu redukcia na foto sánky. Všetky redukcie sa zasúvajú do slotu na spodnej strane prijímača, takže slúžia zároveň ako držiak.

Ak súpravu používate s mobilom alebo s kamerou DJI Action 2 alebo DJI Action 3, s ktorými je plne kompatibilná, zasúva sa pomocou USB-C alebo Lighting priamo do konektora zariadenia. Pri použití na bezzrkadlovke alebo videokamere sa používa redukcia do sánok a prijímač sa pripojí dodávaným 3,5 mm káblikom. Mikrofóny majú na tele štipce ktorými sa pripínajú na oblečenie. Naviac sú k nim dodané štvorcové magnety vďaka ktorým možno mikrofóny pripevniť aj cez oblečenie, to sa hodí ak má hovoriaci trebárs tričko. Magnety tiež poslúžia aj ako provizórny stojanček na ktorý možno mikrofón postaviť, ak ho chcete dať trebárs na stôl.

Mikrofón DJI Mic s použitím na stabilizátore DJI Osmo Mobile 6 a mobilným telefónom

Mikrofóny so všetkými redukciami sú umiestnené priamo v nabíjacom puzdre ktoré je naviac riešené tak, že prijímač v ňom môžete mať vložený s pripevnenou ktoroukoľvek redukciou. To je veľmi praktické a zrýchľuje to prácu. Jednotlivé komponenty možno nabíjať aj samostatne cez vlastný USB-C port, praktickejšie je to však v nabíjacom puzdre. To tiež slúži na rýchle spárovanie vysielačov s prijímačom. Stačí všetko zasunúť do puzdra, zavrieť ho a otvoriť. Všetky komponenty sa automaticky zapnú a spárujú. Na dotykovom OLED displeji prijímača sa rozsvieti pripravenosť, stav aj voľná pamäť v každom z mikrofónov.

Prenosné puzdro pre DJI Mic

Samotné  mikrofóny totiž majú vstavanú pamäť až na 14 hodín záznamu, takže ak pracujete na väčšiu vzdialenosť alebo v priestore kde by mohlo dochádzať k rušeniu, môžete si zaznamenávať záložný záznam. Záznam možno spustiť z prijímača pre každý mikrofón zvlášť, ale aj tlačidlom na mikrofóne. Vďaka tomu možno každý z mikrofónov použiť aj ako samostatný záznamník, nezávisle na prijímači !  To je veľmi zaujímavá a unikátna funkcia a výrazne to rozširuje možnosti využitia.

Súpravu pochopiteľne môžete používať s jedným alebo oboma mikrofónmi súčasne. Významnou výhodou sú tri prevádzkové režimy, Mono – záznam z oboch mikrofónov sa mixuje do jednej stopy, záznam je stereo s rovnakým zvukom v oboch kanáloch. Stereo – každý mikrofón sa zaznamenáva separátne do jedného kanálu, takže mix oboch zvukov si môžete lubovolne upraviť v postprodukcii. Poradie kanálov si môžete nastaviť ak chcete využívať stereo efekt. Veľmi zaujímavý je režim "Mono with Safe Channel" ktorý je podobný ako Mono, avšak do jedného kanálu nahráva štandardný záznam, mix oboch kanálov, a do druhého rovnaký záznam avšak s nastavením -6dB. Tí ktorý pracujú so zvukom určite túto funkciu ocenia, pretože vám zabezpečí, že aj keď máte úroveň záznamu nastavenú chybne a mohlo by dochádzať v niektorých prípadoch k prebudeniu úrovne, druhý záznam s nižšou úrovňou to vyrieši. Všetky funkcie súpravy možno nastaviť veľmi jednoducho pomocou prehľadného dotykového displeja na prijímači.

Súprava DJI MIC je v súčasnosti jedným z najuniverzálnejších setov na trhu. Poteší malými rozmermi, univerzálnosťou použitia, vysokou kvalitou zvuku aj odolnosťou voči rušeniu. Veľmi praktické púzdro s koženkovým vreckom poskytujú veľmi praktické riešenie prenášania a ochrany zariadenia.

magnifiercrosschevron-down