E-shop
Domov / D.Box, starosti s doručovaním hoďte za hlavu

D.Box, starosti s doručovaním hoďte za hlavu

Dnešná doba je charakteristická prácou z domu a tiež stále narastajúcim množstvom nákupov cez internet. Vďaka tomu sa dnes bežným spôsobom doručovania a posielania zásielok stali takzvané balíčkové alebo doručovacie služby. Tie sú charakteristické tým že vám doručia zásielku do jedného či dvoch pracovných dní, pričom vám zásielku doručujú priamo k vám domov, respektíve ju […]
Pozrite si naše video predstavenie D.Boxu

Dnešná doba je charakteristická prácou z domu a tiež stále narastajúcim množstvom nákupov cez internet. Vďaka tomu sa dnes bežným spôsobom doručovania a posielania zásielok stali takzvané balíčkové alebo doručovacie služby. Tie sú charakteristické tým že vám doručia zásielku do jedného či dvoch pracovných dní, pričom vám zásielku doručujú priamo k vám domov, respektíve ju od vás vyzdvihujú, ak niečo posielate vy. Tento systém je síce super, ale ako to už býva má to jedno ale. Tým je , že musíte byť vy, alebo niekto z domácnosti, poprípade firmy na doručovacej adrese a zásielku od kuriéra prevziať. Vo veľa prípadoch je to však problém. Ak chodíte do zamestnania, často sa stane že doma zásielku nemá kto prevziať. Rovnako aj v menších firmách či u živnostníkov.

Dvojica 160L boxov osadených pred rodinným domom

Jedným zo zaujímavých riešení tohto problému je obstaranie si vlastného doručovacieho Balíkoboxu (D.Boxu). Tie nájdete v ponuke výrobcu Direct4me. D.Boxy sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach a verziách s objemom od 40 do 160 l, vo verzii s alebo bez otvoru na dopisy. Pre použitie v e-shopoch alebo firmách sú k dispozícii dokovacie stojany na viac boxov alebo Multiboxy so 17 alebo 21 boxami rôznej veľkosti. Konštrukčne sa jedná o plechový box s elektronicky ovládaným zámkom. Potrebná elektronika je napájaná štvoricou tužkových (AA) článkov. Nepotrebuje teda žiadny prívod elektriny ani žiadne dátové pripojenie. To je jedna z obrovských výhod. Box vďaka tomu môžete nainštalovať kdekoľvek, bez oľadu na to či tam máte elektrinu alebo dosah internetu. Každý box má svoj identifikačný QR kód pomocou ktorého ho zaregistrujete v aplikácii Direct4me. Od tejto chvíle bude viditeľný aj pre kuriérov. Pri registrácii boxu zadávate aj jeho adresu, takže ak vám chce niekto poslať zásielku, posiela vám ju na vašu adresu bežným spôsobom.

Kuriérovi ktorý vám zásielku doručuje, stačí mať nainštalovanú aplikáciu Direct4me. V nej si zvolí pridanie vášho boxu, môže ho vybrať zo zoznamu blízkych boxov ktorý sa zobrazí na základe polohy, alebo z aplikácie naskenuje QR kód ktorý je umiestnený na vašom D.Boxe. Ak už do boxu niečo doručoval, bude ho mať vo svojom zozname, takže ho stačí iba zvoliť. Zobrazí sa ponuka v ktorej kuriér vyplní obsah zásielky , napríklad odosielateľa a zadá telefónne číslo adresáta (teda vaše). Zasa platí že ak ho už zadával, zobrazí sa mu v zozname. To je dôležité, pretože na základe toho vám aplikácia odošle notifikáciu. Potom kuriér v aplikácii potvrdí „Vložiť do D.Boxu“ a priloží telefón k zámku boxu. Telefón vyšle akustický token ktorý otvorí zámok. Kuriér vloží zásielku do D.Boxu a zatvorí dvierka. Aplikácia si vyžiada potvrdenie o tom že zásielka bola vložená. Kuriér zvolí „Áno, upozorniť príjemcu.“ Systém vám ako príjemcovi zašle SMS s notifikáciou o prijatí zásielky. Keď idete zásielku vybrať, otvoríte si aplikáciu a v zozname zásielok si vyberiete tú ktorú chcete vyzdvihnúť (môžete mať viac boxov s viac zásielkami). Po rozkliknutí sa zobrazí názov zásielky, kliknete na ikonu zámku a priložíte mobil k zámku. Mobil vyšle akustický token a otvorí vám D.Box. Po vybratí zásielky zatvoríte dvierka a v aplikácii potvrdíte že ste zásielku vybrali. Napriek tomu že sa to z popisu môže zdať zložité, ide o veľmi jednoduchú a intuitívnu obsluhu.

V podstate rovnako postupujete aj keď zásielku idete posielať. Jediný rozdiel je v tom že pri vkladaní zásielky do boxu zadávate číslo kuriéra ktorému príde notifikácia a následne môže pomocou aplikácie zásielku z D.Boxu prevziať.

V súčasnosti už priamo do D.Boxu doručuje prepravná služba DPD a od 3.11.2022 aj SPS. Funguje to veľmi jednoducho, vytvoríte si štandardnú objednávku napríklad na e-shope a vyberiete dopravu. Do poznámky alebo adresy zadáte „mám D.Box“ alebo iba „D.box“ Na strane prepravcu sa už automaticky pridá príznak pre kuriéra ktorý už vie čo má robiť a vloží zásielku do D.Boxu  bez potreby ďalších inštrukcií a telefonátov. Vám sa zobrazí notifikácia že zásielka je v D.Boxe.

Aplikácia Direct4me je v základnej verzii pre bežné použitie zdarma. Pre firemné využitie je k dispozícii viac možností a cena licencie je 90 eur/rok. Rozdiely oboch verzií si môžete pozrieť v tabuľke.

Dvojica 160L boxov osadených pred rodinným domom
magnifiercrosschevron-down