E-shop
Domov / 10 zaujímavých využití dronov

10 zaujímavých využití dronov

Vyzerá to tak, že drony zvládajú všetko od kontroly chorôb, vyberania odpadkov z oceánov až po doručovanie pizze. Drony sú využívané obrannými organizáciami a technicky zdatnými spotrebiteľmi už nejaký ten čas. Výhody tejto technológie však presahujú rámec týchto bežných využití.S rastúcou prístupnosťou dronov je veľa nebezpečných a vysoko platených prác v komerčnom sektore nahradených práve […]

Testujeme DJI Mavic 2 Enterprise DUAL - ak máte nejaké otázky, tak sa pokojne pýtajte

Vyzerá to tak, že drony zvládajú všetko od kontroly chorôb, vyberania odpadkov z oceánov až po doručovanie pizze. Drony sú využívané obrannými organizáciami a technicky zdatnými spotrebiteľmi už nejaký ten čas. Výhody tejto technológie však presahujú rámec týchto bežných využití.S rastúcou prístupnosťou dronov je veľa nebezpečných a vysoko platených prác v komerčnom sektore nahradených práve dronmi. Prípady použitia bezpečných a nákladovo efektívnych riešení siahajú od zberu údajov až po dodávanie výrobkov.

1. Humanitárna pomoc a pomoc pri prírodných katastrofách

Drony sú využívané aj pri požiaroch | Zdroj: cbinsights.com

Aj kvôli rýchlym reakciám pri núdzových situáciách sa drony osvedčili najmä v období prírodných katastrof. V dôsledku hurikánov a zemetrasení sa drony používajú na zhodnotenie škôd, lokalizáciu obetí a poskytnutie pomoci. Za určitých okolností sa môžu drony použiť na prevenciu katastrof úplne.

Napríklad pri boji proti lesným požiarom sa používajú špeciálne drony, ktoré sú vybavené termo kamerami na detekciu nezvyčajných teplôt lesa. Tímy požiarnikov sú tak schopné identifikovať oblasti, ktoré sú najviac náchylné na lesné požiare, alebo identifikovať požiare už 3 minúty po ich začatí. Aj keď sú rekreačné drony v oblastiach aktívnych lesných požiarov prísne zakázané, ukázalo sa, že sú užitočné, keď ich prevádzkujú vyškolené hasičské tímy.

2. Kontrola chorôb

Sledovaný pohyb makakov | Zdroj: cbinsights.com

Sledovanie zvierat zároveň umožňuje výskumníkom sledovať choroby. Londýnska škola hygieny a tropického lekárstva použila drony s termo kamerami na sledovanie pohybu makakov v provincii Palawan na Filipínach - v regióne, kde je malária vysokým ohrozením. Schopnosť sledovať tieto zvieratá poskytla ďalší pohľad na možný pohyb infekčnej choroby a jej prenosu zo zvierat na ľudí. Podobným spôsobom využíva Mircosoft technológiu robotov na zachytávanie a testovanie infekčných chorôb, ktoré prenášajú komáre. V ideálnom prípade by sa tieto informácie mohli použiť na ochranu miestnych obyvateľov, a v budúcnosti by sa mohli použiť na prevenciu epidémií skôr, ako prepuknú.

3. Zdravotníctvo

Dodávanie liekov na ťažko dostupných miestach | Zdroj: cbinsights.com

Moderná medicína má zásadný vplyv na prevenciu chorôb, zvyšovanie strednej dĺžky života a zvyšovanie všeobecnej životnej úrovne. Prístup k modernej medicíne je však v mnohých vidieckych regiónoch po celom svete dosť nízky. Aj keď je možné dodávať zdravotnícke potreby tradičnými spôsobmi, za určitých okolností je potrebný rýchly prístup k liekom, krvi a lekárskej technológii – pri takomto scenári by sa mohli uplatniť práve drony. Jednou z najvýznamnejších spoločností poskytujúcich zdravotnícke služby v oblasti podnikania je Zipline International. Spoločnosť Zipline spustila dodávanie pomocou dronov do vidieckych a odľahlých oblastí po celej Afrike a naďalej rozširuje svoj dosah.

4. Predpoveď počasia

Sledovanie aktuálneho stavu počasia a klímy je čoraz dôležitejšie | Zdroj: cbinsights.com

Keďže je zmena klímy čoraz výraznejšia, vedci začali využívať nové formy hardvéru a softvéru na zhromažďovanie údajov. V súčasnosti sa väčšina údajov zhromažďuje prostredníctvom stacionárnych štruktúr alebo sa zaznamenáva pomocou geopriestorových zobrazovacích prístrojov. Drony však ponúkajú všestranné riešenie vďaka ktorým je možné fyzicky sledovať aktuálny vývoj počasia.

Bezpilotné povrchové vozidlá (USV), okrem leteckých vozidiel, menia spôsob zhromažďovania údajov. Saildrone vyvinul samostatnú plachetnicu, ktorá zbiera údaje o oceánoch a atmosfére z hladiny oceánu. Tieto zhromaždené údaje sa využívajú na lepšie pochopenie nášho životného prostredia a bezprostredných trendov počasia.

5. Plánovanie stavieb

Plánovanie stavieb | Zdroj: cbinsights.com

Jedným z najpopulárnejších prípadov komerčného využitia dronov je plánovanie a správa stavieb. Vývojári softvéru vytvorili systém, ktorý analyzuje priebeh výstavby pomocou pravidelne zaznamenávaných údajov. Aj keď je zememeračstvo stále nevyhnutnou súčasťou plánovania a monitorovania stavieb, využívanie údajov nameraných dronom sa stáva čoraz dôležitejšie. Kamerová technológia sa používa na monitorovanie budov a meranie topografie a typu pôdy počas stavby. Spoločnosť Skycatch ponúka tieto vychytávky v mesačnom predplatnom softvéri. Ich softvér sa môže spárovať s Skycatch UAV alebo s mnohými DJI dronmi.   Mnohí z Vás asi nevedia o tom, že náš kolega pôsobí 8 rokov v oblasti geodézie a kartografie. Postupne sa snažíme pretaviť jeho skúsenosti aj v rámci používania dronov - meranie, kubatúry, 3D modeling a podobne. Ak by ste mali nejaké otázky, tak sa pokojne pýtajte alebo sa zastavte osobne. Vieme poradiť aj v tejto oblasti 🙂

6. Business s nehnuteľnosťami

Zábery dronov kopírujú fyzickú prehliadku záujemcu | Zdroj: decus.com

Drony sú výbornými pomocníkmi pri zachytávaní snímok drahých nehnuteľností, čo ukazuje, že technológiou bezpilotných lietadiel môže byť podporená aj oblasť nehnuteľností. DroneBase ponúka fotografické riešenia na požiadanie (okrem iného) pre celý rad rôznych odvetví vrátane rezidenčných a komerčných nehnuteľností.

Aj keď sa lacné letecké snímky využívajú na snímanie exteriérov nehnuteľnosti, domáce interiéry zachytávajú malé agilné UAV. Zaw Studios, mediálna spoločnosť so sídlom mimo Los Angeles, používa drony na zachytenie 360-stupňových fotografií a videí vytvorených v konkrétnej nehnuteľnosti. Hotový produkt poskytuje potenciálnym kupujúcim perspektívu, ktorá kopíruje fyzickú prehliadku.

7. Mestské plánovanie

Drony môžu pomôcť aj pri mestskom plánovaní | Zdroj: cbinsights.com

Keďže urbanizácia pokračuje, mestá sa musia prispôsobiť väčšej populácii a chronickému preťaženiu. Mestské plánovanie sa stalo pre mestá čoraz dôležitejšie, vyžaduje si však dôkladné pochopenie metropolitných rytmov. S využitím dronov sú urbanisti schopní lepšie porozumieť prostrediu a implementovať vylepšenia založené na konkrétnych údajoch.

Inžinierska konzultačná spoločnosť Arup používa drony na zhromažďovanie údajov v husto osídlených oblastiach, čo používateľom umožňuje lepšie porozumieť priestoru konkrétneho mesta. Pre mnohé obce s obmedzeným rozpočtom predstavujú bezpilotné lietadlá najmä lacný spôsob, ako zachytiť neoceniteľné údaje o mestách.

8. Zábava

Svetelná show vytvorená dronmi | Zdroj: cbinsights.com

Drony sa už celkom bežne využívajú na natáčanie rôznych udalostí, ale v poslednom čase sa môžu na zábave podieľajú o niečo viac. Disney je jednou z najaktívnejších spoločností keďže požiadala o niekoľko patentov na bezpilotné lietadlá zamerané na zábavu. Disney plánuje synchronizované svetelné predstavenia, plávajúce premietacie plátna a drony s bábkami. Spoločnosť Verge Aero napríklad prevádzkuje synchronizované predstavenia dronov pre divákov naživo.

9. Šport

Vysielanie športu naživo | Zdroj: cbinsights.com

Skycam, robotická kamera zavesená na káblovom počítačovom dopravnom systéme, zmenila spôsob, akým diváci sledujú televízne športy. Fotoaparát vytvára pocit blízkej perspektívy, ktoré tradičné stacionárne fotoaparáty nedokážu zachytiť. Dnes je Skycam nevyhnutnosťou pre akékoľvek profesionálne športové vysielanie.

Drony sa však stávajú čoraz obľúbenejšími pre profesionálne športy aj mimo štadióna. Napríklad AeroCine (alebo Aerobo) ponúka živé športové vysielacie služby, ktoré sa využívajú pri množstve živých aj nahratých televíznych vysielaní.

10. Priemysel potravinárskych služieb

Donáška jedla | Zdroj: droneboy.com

Objednávanie a dodávanie jedál online umožňujú fastfoodom zmenšiť svoje fyzické úsilie a znížiť výdavky na nehnuteľnosti, ale keďže náklady na dodávanie stále znižujú zisky, niektoré reštaurácie hľadajú drony na rýchlejšie a lacnejšie doručenie.

Napríklad, islandská AHA, platforma e-shopu, sa v auguste 2017 v spolupráci s izraelskou logistickou spoločnosťou DRT Flytrex spojila s vytvorením malej dopravnej trasy v Reykjavíku. AHA a Flytrex používajú hexacoptery na dodávanie potravín priamo cez záliv v severnom Atlantickom oceáne, ktoré vodiči dodávok musia bežne obísť, čo výrazne skracuje dodaciu lehotu. Spoločnosť plánuje v budúcnosti pridať ďalšie prepravné trasy.   Neviete sa rozhodnúť, aký dron si kúpiť? Pozrite si naše video alebo sa zastavte osobne 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=p5T8zg306uc&   V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na info@smartwear.sk alebo telefonicky na 0904 573 772.  Používame aj WhatsApp a Viber!   Zdroj: cbinsights.com

magnifiercrosschevron-down