E-shop
Domov / Turisti cestujúci s dronom do Japonska, pozor na nové obmedzenia o ich prevádzke

Turisti cestujúci s dronom do Japonska, pozor na nové obmedzenia o ich prevádzke

Asi nikoho neprekvapí, že krajina, ktorá žije novými technológiami je miestom, kde sa darí predávať drony v pomerne slušných počtoch. Japonská vláda preto zaviedla niekoľko opatrení, ktorými obmedzili prelety dronov v určitých oblastiach.   V roku 2018 japonská polícia ohlásila 68 nelegálnych preletov dronov, čo bol takmer dvojnásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku, kedy ich zachytili 36. Možno […]

Záber na jazero Kawaguchiko | Zdroj: gaijinpot.com

Asi nikoho neprekvapí, že krajina, ktorá žije novými technológiami je miestom, kde sa darí predávať drony v pomerne slušných počtoch. Japonská vláda preto zaviedla niekoľko opatrení, ktorými obmedzili prelety dronov v určitých oblastiach.   V roku 2018 japonská polícia ohlásila 68 nelegálnych preletov dronov, čo bol takmer dvojnásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku, kedy ich zachytili 36. Možno ste aj vy v médiách zachytili správu o tom, ako sa nejaký „génius“ rozhodol preletieť so svojím dronom plným rádioaktívneho piesku ponad rezidenciu japonského premiéra.   V tomto roku si však majitelia dronov musia osvojiť tri kategórie reštrikcií na vzlet a používanie dronov.

  1. Prvá kategória zamedzuje let dronov nad akýmkoľvek vzdušným priestorom vo výške 150 metrov nad zemou.
  2. Druhou kategóriou je vzdušný priestor okolo letísk, vrátane vzdušného priestoru v blízkosti pristávacích a vzletových dráh.
  3. Tretia kategória sa týka oblastí v rámci celého Japonska, ktoré boli oficiálne označnené Ministerstvom vnútra a komunikácie ako husto obývané okresy (DID). DID sú vyšpecifikované japonskou vládou ako oblasti s hustotou obyvateľstva 4.000 ľudí na 1 kilometer štvorcový.

 

Letové zóny v Japonsku | Zdroj: dji.com/sk/flysafe/geo-map

Vláda zverejnila mapy DID v celej krajine, ako aj vzdušný priestor okolo letísk, kde nie je povolené lietanie dronmi bez osobitného povolenia. Okrem toho viaceré miestne samosprávy v priebehu posledných rokov prijali nariadenia, ktorými lietanie dronmi obmedzujú.   Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý navštívil v apríli historicky prvýkrát aj Slovensko, sa v minulosti opakovane vyjadril, že používanie dronov ako takých podporuje a vidí v nich ďalšiu priemyselnú revolúciu. Vytvoril „deregulované zóny“, kde sú zákony trochu miernejšie. Prefektúra Chiba je najväčšou z týchto zón a čoskoro by mohla byť testovacím priestorom pre nové projekty týkajúce sa prepravy tovaru pomocou dronov.

Návod, ako odomknúť letové zóny pre drony DJI

https://www.youtube.com/watch?v=tBG0TD5M3w4   Zdroj: japantimes, gaijinpot

magnifiercrosschevron-down