E-shop
Domov / V okrese Ružomberok bol využitý dron pri prácach na elektrickom vedení

V okrese Ružomberok bol využitý dron pri prácach na elektrickom vedení

Elektrické vedenie v okrese Ružomberok má už pár dní špeciálne reflexívne prvky, pomocou ktorých by sa malo predísť zrážkam a úhynom vtákov. Medzi migračné trasy niektorých veľkých vtákov patria aj rieky. Toto platí najmä pre labute, bociany a kormorány. Elektrické vedenia im však splývajú s prostredím a tak môže dôjsť k zrážke.   Tieto „odkloňovače“ […]

Elektrické vedenie môže byť pre vtákov smrteľné. | zdroj: pxsphere.com

Elektrické vedenie v okrese Ružomberok má už pár dní špeciálne reflexívne prvky, pomocou ktorých by sa malo predísť zrážkam a úhynom vtákov. Medzi migračné trasy niektorých veľkých vtákov patria aj rieky. Toto platí najmä pre labute, bociany a kormorány. Elektrické vedenia im však splývajú s prostredím a tak môže dôjsť k zrážke.   Tieto „odkloňovače“ sú vlastne plochý kus plastu, ktorý má z oboch strán reflexné prvky. Odkloňovače sa už pri miernom vetre točia a blikajú a pre vtáky by teda mali byť dobre viditeľné.  

Reflexívne "odkloňovače" | zdroj: ssd.sk

Zaujímavosťou je, že Stredoslovenská distribučná spoločnosť použila na upevňovanie týchto reflexných prvkov špeciálny dron. Pri využití UAV mohla spoločnosť pracovať pod napätím a bez odstávky elektriny. Spoločnosť vyčíslila celkovú montáž a nákup na cca 55-tisíc eur. Celkovo bolo pripevnených už vyše tisíc reflexných prvkov a to na podnet Štátnej ochrany prírody SR.

Proces upevňovania si môžete pozrieť nižšie.

magnifiercrosschevron-down