E-shop
Domov / 3 zaujímavé mýty o dronoch – stretli ste sa už s nimi?

3 zaujímavé mýty o dronoch – stretli ste sa už s nimi?

Popularita dronov v posledných rokoch výrazne narástla. Zvyšuje sa počet užívateľov ako aj ich funkcií. A keďže je medzi nami mnoho ľudí, ktorí sa obávajú príchodu a zavádzaniu nových technológií, strach z neznámeho sa týka aj dronov.   Aké sú najväčšie mýty spojené s touto novou technológiou?   Možno ste sa s niektorými z nich stretli aj vy. Mýtus č. 1: […]

Vlastníte nejaký dron? Pokojne nám dole do komentu napíšte model alebo značku 🙂 | Zdroj: pixabay.com

Popularita dronov v posledných rokoch výrazne narástla. Zvyšuje sa počet užívateľov ako aj ich funkcií. A keďže je medzi nami mnoho ľudí, ktorí sa obávajú príchodu a zavádzaniu nových technológií, strach z neznámeho sa týka aj dronov.   Aké sú najväčšie mýty spojené s touto novou technológiou?   Možno ste sa s niektorými z nich stretli aj vy.

Mýtus č. 1:

„UAV* sa používajú iba na špehovanie nevinných ľudí alebo na zabíjanie.“   Veľa ľudí si pod UAV predstaví bzučiace bezpilotné mašinky, ktoré sa vznášajú nad ich súkromnými pozemkami a fotia ich obyvateľov v najchúlostivejších chvíľach. A aby toho nebolo málo, následne takto zachytené snímky zverejňujú na sociálnych sieťach. Druhá predstava širokej verejnosti je spojená s UAV Predátor – dron nesúci muníciu s cieľom zabíjať nepriateľov mieru.   Je pravdou, že sa drony vo svete samozrejme objavujú aj s podobnými funkciami. No nie je férové ich všetky hádzať len do jedného vreca „otravné“ či „životu nebezpečné“.   Mnoho ľudí a podnikateľských subjektov z ich používania benefituje. Zoberme si napríklad poľnohospodárov. Vďaka dronom robia farmári rozhodnutia o tom, ktorú čas poľa zavlažiť, vedia analyzovať pôdu či dokonca lepšie bojovať so škodcami.  

Dron využívaný v poľnohospodárstve | Zdroj: pixabay.com

V armáde je len niekoľko typov dronov, ktoré môžu prenášať muníciu. Väčšina týchto bezpilotných strojov sa využíva na spravodajstvo, dohľad a prieskum nad sledovaným územím.  Samozrejme, že existujú určité UAV, ktoré sa používajú ako platforma pre ozbrojené sily, ale tieto mašiny nie sú bezduchými terminátormi, tak ako sa to niektoré médiá snažia vykresliť. Samozrejeme škodu vedia napáchať.  

Mýtus č. 2: „Drony nám zoberú prácu.“

  Strata zamestnania je tiež len mýtus. Dron môže zefektívniť inak zdĺhavé a príliš drahé procesy, no tiež potrebuje údržbu a ovládanie. Čiže v skutočnosti, už blízka budúcnosť, ktorá bude týmto technológiám podľa všetkého veľmi naklonená, môže otvoriť nový pracovný trh pre ľudí, ktorí budú s dronmi aktívne pracovať.   Napokon, ako to bolo s novými technológiami v minulosti? Keď ľudia spoznali prvý počítač, ktorý svojimi rozmermi vtedy zabral celú miestnosť, tiež sa báli, že ich pripraví o prácu aj plácu. Dnes už vieme, že to bola zbytočná obava.  

Mýtus č. 3: „Drony sú pre chlapcov...na hranie.“

  Môžu byť aj malé aj milé, a ich bzučanie u niekoho môže evokovať zvuk hračkárskych helikoptér na ovládanie. No drony sú viac ako len hračka v rukách prevažne dospelých užívateľov. Napokon, už pravdepodobne nie je krajina na svete, ktorá by ich používanie nevymedzila vo svojej legislatíve. Slovenskú republiku nevynímajúc. V zmysle Rozhodnutia Dopravného úradu č. 1/2015 rozlišuje zákon viacero kategórií bezpilotných lietadiel:

  • Autonómne lietadlá – lietadlá bez akéhokoľvek zásahu pilota do riadenia letu;
  • Diaľkovo riadené lietadlá – bezpilotné lietadlo, ktorého let je riadený pilotom z iného miesta ako paluby lietadla;
  • Modely lietadiel – bezpilotné lietadlá používané na rekreačné, športové, resp. súťažné účely bez komerčného charakteru;
  • Hračky – model lietadla do 0,5 kg.

  Vyhotovenie akéhokoľvek videa alebo fotografie z „vtáčej“ perspektívy, či už na komerčné použitie alebo len pre svoju vlastnú potrebu a potešenie, je možné iba so súhlasom Ministerstva obrany, keďže takáto činnosť je v zmysle § 63 a § 64 zákona č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov, považovaná za letecké snímkovanie.   A aby toho nebolo málo, zákonodarca letecké snímkovanie považuje za letecké práce, čo v preklade znamená, že okrem povolenia od Ministerstva obrany budete potrebovať ešte povolenie Dopravného úradu, zaevidovanie vášho dronu na Dopravnom úrade, vypracovanie prevádzkovej príručky, ktorú musí schváliť Dopravný úrad a v neposlednom rade vykonanie skúšky spôsobilosti na Dopravnom úrade.   A v prípade, ak by sa jednalo o diaľkovo riadený dron alebo model dronu s maximálnou vzletovou hmotnosťou 20 kg a väčšou, musíte mať uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou lietadla. Takže v tomto prípade sa dron za hračku naozaj považovať nedá ? I keď hrať sa s ním určite môžeme. ??   Rozmýšľate nad kúpou dronu a neviete si vybrať? Mrknite si naše video. https://www.youtube.com/watch?v=p5T8zg306uc&t=2s   *UAV – unmanned aerial vehicle / bezpilotné lietadlo

magnifiercrosschevron-down