E-shop
Domov / Názor na DJI Mavic 2 Pro | KACOFILMS

Názor na DJI Mavic 2 Pro | KACOFILMS

Martin Kacvinský je Slovák žijúci v Čechách. Skôr ho budete poznať pod prezývkou "Kaco". Živí s tvorbou videa a zameriava sa najmä na svadobné videa pod značkou Kacofilms. Na konte má aj rôzne reklamné videá, ktoré si môžete pozrieť na vankusik.com. Za natáčaním pravidelne cestuje do zahraničia (Island, Toskánsko, Francúzsko, New York, LA, Aljaška, Libanon, Maroko a […]

Na služobnej ceste na Islande | Foto: DJI Mavic 2 Pro, Autor: Martin Kacvinský

Martin Kacvinský je Slovák žijúci v Čechách. Skôr ho budete poznať pod prezývkou "Kaco". Živí s tvorbou videa a zameriava sa najmä na svadobné videa pod značkou Kacofilms. Na konte má aj rôzne reklamné videá, ktoré si môžete pozrieť na vankusik.com. Za natáčaním pravidelne cestuje do zahraničia (Island, Toskánsko, Francúzsko, New York, LA, Aljaška, Libanon, Maroko a tak ďalej). Jeho videá sú "čisté", jednoduché a v tom je tá krása. Aby ste si nemysleli, že ide o klasického svadobné kameramana, ktorý ma na pleci starú 10 kilogramovú JVC (nič proti tejto značke) kameru, tak si najprv pozrite jeho tvorbu. Za svoju prácu získal v roku 2017 aj ocenenie The winner of Europe’s Best Wedding Videographer.   Martin používa aj techniku od DJI. Nedávno vymenil stabilizátora DJI RONIN-M za menšiu verziu RONIN-S. Na zábery z vtáčej perspektívy používa DJI Phantom 4 Pro. Skúšal aj prvú generáciu Mavic Pro, no podľa jeho slov kvalita obrazu pre neho nebola dostatočná. Martinovi sme položili aj pár otázok a krátky rozhovor, najmä na tému DJI, nájdete nižšie.

Rozhovor 

  Ahoj Martin, ako si sa dostal k natáčaniu a ako dlho sa mu venuješ? Intenzívnejšie som sa k videu dostal pomerne nečakane na vysokej škole. Robil som výskum ohľadom 3D (stereoskopického) záznamu obrazu. Veľmi ma to bavilo, no po skončení školy som sa k videu dlhšiu dobu nedostal. Keď som sa asi pred šiestimi rokmi rozhodol dať výpoveď zo zamestnania a začať sa živiť sám, bola to moja prvá voľba.   Pracuješ sám? Už dlhšiu dobu mám okolo seba šikovných ľudí, ktorý mi pomáhajú najmä so strihom, ale v poslednej dobe viac a viac aj s natáčaním.   Máš zákazníkov po celom svete. Cestovanie berieš stále ešte ako výhodu alebo by si bol radšej za už sa lokálnejšiu tvorbu? Sedieť 12 hodín v lietadle, potom si vyzdvihnúť auto a cestovať ďalších 5 hodín na hotel nie je príjemné. Na druhej strane sa dostanem na miesta, kam by som sa s iným zamestnaním nikdy nedostal. Mám možnosť spoznávať svet a byť stále niekde inde. V tomto smere je to skoro ako sen.   Na natáčanie používaš aj techniku od DJI? Áno, mám Ronin-M, Ronin-S, Phantom 4 Pro a predtým som vlastnil prvú verziu Mavic Pro.   Neuvažoval si nad inou značkou stabilizátorov? Feiyu Tech, Zhiyun Tech, Gudsen? Popravde vôbec nie. Všetky tieto technológie ti môžu pomôcť pri tvorbe zaujímavého záberu. No súčasne môžu paralyzovať tvoju kreativitu, nemali by sa nadužívať. Vo svojich videách takto tvorím vždy len pár špecifických záberov, ktoré by inak nevznikli. Nepotrebujem veľa rôznych funkcií a trikov, potrebujem “len” spoľahlivé zariadenie, ktoré prežije moje cestovanie.   https://vimeo.com/229149192   RONIN-M využívaš na väčšie produkcie alebo už má nového majiteľa a na všetko si vystačíš s RONIN-S? Ronin-M stále používam. Hoci je Ronin-S vo veľa veciach lepší (a najmä skladnejší), nedokáže plnohodnotne nahradiť dvojručný stabilizátor. Aspoň teda nie v mojom prípade. Takže vždy, keď nemusím riešiť miesto a váhu, vezmem si radšej Ronin-M.   Phantom 4 Pro je dobrý model, ale na cestovanie nie je úplne ideálny. Uvažuješ nad prechodom na Mavic 2 Pro? Nebude ti chýbať 50fps pri 4K? Súhlas. Prvú verziu Mavic Pro som si vlastne kúpil ako hračku na cestovanie. Bol som ale uchvátený so záberov, ktoré som dokázal natočiť. No nízka technická kvalita obrazu mi nevyhovovala. Preto som si kúpil Phantom 4 Pro. Keď som od Vás dostal Mavic 2 Pro na test, vôbec som nečakal, že by som ten dron dokázal niekedy vymeniť za svoj veľký Phantom.     Prečo nie verzia Mavic 2 Zoom? Má malý senzor a zoom vlastne vôbec nepotrebujem.   Mavic 2 Pro si mal možnosť vyskúšať počas natáčania na Islande a to s jednou batériou. Aký je tvoj názor na tento model? Ten dron je výborný. Obraz mi vo výsledku pripadá oveľa lepší ako u Phantom 4 Pro. Neriešim technické špecifikácie alebo dokonalé porovnania. Ide o môj subjektívny pocit - obraz z Mavic 2 Pro má lepšie farby a je filmovejší, menej digitálny. To je podľa mňa vždy oveľa dôležitejšie ako 50 fps alebo 4K.  

DJI Mavic 2 Pro na Islande | Autor: Martin Kacvinský

Výsledkom tvojho testu je aj krásne video z Islandu (nájdete ho nižšie). Môžeš prezradiť aké nastavenia si použil? Všetko si natáčal do farebné profilu Dlog-M? Áno, točil som do log profilu a 10-bitového záznamu. Celú dobu som filmoval do 30 snímkov za sekundu a výsledok spomalil na 24 fps. Tiež som znížil ostrosť obrazu (sharpness) na minimum, keďže dron má na môj vkus zbytočne digitálne preostrený obraz.   Výstup 10-bit Dlog-M s Hasselblad Natural Colour Solution hodnotíš ako? Farby, ktoré má dron v základe sú fakt nádherné. Veľmi dobre ladia k mojej Canon kamere a neboli potrebné zložitejšie úpravy. Často stačilo pridať kontrast.   Ukážka pár záberov pred a po úprave.      

Keď porovnáš výstup medzi Phantom 4 Pro a Mavic 2 Pro?
Phantom 4 Pro má na môj vkus trochu menej realistické podanie farieb a obraz je ostrejší. Subjektívne sa mi viac páči výstup z Mavic 2 Pro. Čo ma ale prekvapilo ešte viac sú letové vlastnosti. Vôbec som nečakal, že by malý Mavic 2 Pro vydržal tak extrémny vietor. Vo vzduchu bol ešte stabilnejší ako Phantom 4 Pro. Jediná nevýhoda je, že bol trochu pomalší.   Informácie o Phantom 5 si zachytil? Mal by ponúknuť možnosť výmeny objektívov. Áno, vždy ma prekvapuje, ako rýchlo firma DJI prináša inovácie. Na väčšinu krajinkárskych záberov je ohnisko okolo 24-28 mm ideálne. Výmenné objektívy môžu byť výborné napríklad na natáčanie dynamických záberov z nižšej výšky. Napríklad záber s autom alebo záber na človeka v prírode bude pôsobiť s dlhším objektívom filmovejšie.     Martin ja ti veľmi pekne ďakujem za tvoj čas a hodnotenie. Teším sa na tvoju ďalšiu tvorbu! Chcel by si na záver niečo odkázať začiatočníkom v tvorbe videa? Prípadne poradiť? Máš nejakú vtipnú “storie”, fail z natáčania? Snažte sa ovládnuť svoj fotoaparát/kameru na maximum. Nekupujte si zbytočne veľa vecí, ktoré Vás budú v tvorbe v konečnom dôsledku skôr obmedzovať. Napríklad ja viac ako 95 percent záberov natočím s pevným 35 mm objektívom.   Ohľadom vtipných príbehov z natáčania. Dron na test som mal iba s jednou baterkou, preto som sa vždy snažil v každom lete nazbierať čo najviac záberov a fungovať čo najefektívnejšie. Raz som sa snažil získať záber z väčšej výšky a kým som si uvedomil, že prichádza snehová búrka, nestihol som pristáť. Dron to zvládol úplne na jedničku a zábery so snehom sú použité aj vo videu.

Pozrite si video z Islandu zachytené modelom DJI Mavic 2 Pro

https://www.youtube.com/watch?v=3M3TY0C_c_0&feature=youtu.be   Ak máte nejaké otázky, tak sa pýtajte dole cez komentovú sekciu alebo píšte na info@smartwear.sk. Prípadne využite našu online podporu na tomto odkaze. Chat nájdete v pravom dolnom rohu 🙂   Zdroj: kacofilms, vankusik

magnifiercrosschevron-down