E-shop
Domov / GoPro Karma - pohľad na dron, ktorý premeškal svoju príležitosť

GoPro Karma - pohľad na dron, ktorý premeškal svoju príležitosť

https://www.youtube.com/watch?v=PwW8iuK_U-4&feature=youtu.be Dňa 19.9.2016 o 18:20 nášho času, dal výrobca GoPro svojím kamerám "krídla". Bol totižto oficiálne predstavený dron GoPro Karma. No a my mali možnosť ho konečne otestovať. Áno, dron končí a videí je na internete asi milión, ale vždy sme pre Vás chceli pripraviť pohľad na tento dron. "Karma je viac ako dron," povedal Nicholas Woodman. […]

https://www.youtube.com/watch?v=PwW8iuK_U-4&feature=youtu.be Dňa 19.9.2016 o 18:20 nášho času, dal výrobca GoPro svojím kamerám "krídla". Bol totižto oficiálne predstavený dron GoPro Karma. No a my mali možnosť ho konečne otestovať. Áno, dron končí a videí je na internete asi milión, ale vždy sme pre Vás chceli pripraviť pohľad na tento dron.

"Karma je viac ako dron," povedal Nicholas Woodman.

 

Demontovaný gimbal z dronu | Zdroj: gopro.com

Áno, to je pravda. Karma nám do istej miery ponúka toho viac ako ostatné drony. Stabilizátor je možné z dronu demontovať a použiť ho ako ručný stabilizátor. Ďalšou výhodou kvadrokoptéry GoPro Karma bola v čase jej predstavenia kompaktnosť. Ramená a podvozok ide jednoducho sklopiť. Dá sa napísať, že Karma zničila sériu Phantom. No neskôr bol predstavený DJI Mavic Pro a ten dal Karme po zadku.

GoPro Karma | Zdroj: gopro.com

Vrtule sa upevňujú pomocou závitu, tak ako to poznáme pri DJI Phantom 2 a 3. Pravotočivé a ľavotočivé vrtule sú od seba farebné rozlíšené. Ich priemer je 25.4cm a v balení sa nachádza 6 kusov - z toho dve sú náhradné. Na vrchnej strane dronu sa nachádza tlačidlo, pomocou ktorého sa zapína. To sa len stlačí a nič viac. Zo zadnej strany nájdeme Li-Po batériu s kapacitou 5100 mAH (14.8V, 75.4Wh). Tá udrží dron vo vzduchu 20 minút a jej nabitie trvá 1 hodinu. V balení sa nachádza 1 batéria a cena náhradnej je 120€.

Kapacitu batérie zobrazujú štyri na bielo svietiace LED diódy | Zdroj: gopro.com

Maximálna rýchlosť dronu je 15m/s - 54km/h a odolá vetru s rýchlosťou 10m/s - 36km/h. Maximálna letová vzdialenosť sú 3km a maximálna letová výška nad morom je 4,5km - to znamená, že keď budeme na kopčeku, ktorý je vyšší ako 4,5km, tak nám Karma nevzlietne.

Karma Controller

Ovládač pripomína hernu konzolu | Zdroj: gopro.com

Karma systém prichádza s ovládačom, ktorý ma vstavaný, dotykový 5-palcový displej s vysokou svietivosťou (900 nitov). Tá by mala zaručiť dobrú viditeľnosť na priamom slnku, aj keď to nie je úplne "ončo". Displej ponúka HD rozlíšenie (1280x720 ) a výdrž 4 hodiny. Vstavaný displej je veľmi dobrá vec. Tým, že je displej vstavaný, nám odpadá použitie smartfónu, tabletu a ďalšieho káblu na ich prepojenie.  Displej ide jednoducho sklopiť, vďaka čomu sa chráni a zároveň získa ovládač veľmi kompaktné rozmery.  

Prostredie ovládača | Zdroj: gopro.com

Dron obsahuje inteligentné letové módy.  

  1. Dronie je mód, v ktorom nám dron urobí "selfie". Ide jednoducho len o to, že dron od nás automatický odletí a drží nás v strede záberu.
  2. Cable Cam je mód, v ktorom si určíme bod A a bod B. Medzi nimi nám vznikne línia, po ktorej sa bude dron automaticky pohybovať. Počas jeho letu ho môžeme natáčať a podobne.
  3. Mód Reveal ponúka pomalý, rovný posun po línií.
  4. Orbit je mód, v ktorom nám Karma urobí perfektnú kružnicu okolo vopred určeného objektu.
  5. Watch zaručuje, že dron sa snaží držať ovládač stále v strede záberu.

    Veľkým sklamaním je, že Karma neobsahuje pozičný systém na udržovanie polohy bez GPS. Na stabilné lietanie v interiéri môžeme zabudnúť. Karma neobsahuje ani žiadne senzory na vyhnutie sa prekážkam. Karma systém je kompatibilný s HERO6 Black, HERO5 Black, HERO4 Black a Silver. Kamery obsahujú funkciu na automatické odstránenia efektu fish-eye. Žiaľ, 4K video bez rybieho oka na výstupe nedostaneme. Je nutné ho odstrániť v PC.   Linear mód je možné použiť pri:

  • 2.7K/60/50/30/48/25/24fps
  • 1080p/60/50/48/30/25/24fps

Karma™ Grip je možné použiť aj s HERO4 Black a Silver. Je nutné dokúpiť Karma™ Harness (HERO4) za 35€ | Zdroj: gopro.com

Karma™ Grip je 3-osý stabilizátor, ktorý je možné pomocou hliníkového držiaka Karma™ Mounting Ring ( nachádza sa v balení ) prichytiť skoro všade kde kameru GoPro. Recenziu Karma Gripu nájdete na tomto linku.     Kameru je možné cez gimbal ovládať. Môžeme ju zapnúť, vypnúť, meniť módy, spustiť/zastaviť nahrávanie a označiť najlepšiu scénu pomocou HiLight Tag. Netreba zabúdať na to, že kamery GoPro HERO6 BlackGoPro HERO5 Black je možné ovládať aj hlasom. Čo nám na gimbale chýba je joystick, pomocou ktorého by sa dal stabilizátor natáčať podľa vlastné uváženia. Ďalšou nevýhodou je, že gimbal sa nevie otáčať o 360-stupňov, čiže keď budeme chcieť natáčať seba, tak ho musíme otočiť v ruke.  

https://www.youtube.com/watch?v=1y7aDpGmMYI   Gimbal obsahuje rôzne pracovné módy a jeho výdrž je 1 hodina a 45 minút. Plne nabitý je za 2 hodiny a súčasne s ním sa dokáže nabíjať aj kamera. Port na nabíjanie (USB Typ-C) sa nachádza v spodnej časti rukoväte. Stabilizátor je dodávaný spoločne s dronom Karma, ale je možné si ho zakúpiť aj samostatne za cenu 360€. Je plne kompatibilný s HERO6 Black, HERO5 Black, HERO4 Black a Silver. 

Záver

Spoločnosť GoPro to vymyslela veľmi dobre. V jednom balíku nám ponúka dron a ručný stabilizátor súčasne. Za príplatok si môžeme vybrať vodotesnú kameru podľa nášho vkusu. Ak už máme HERO4, tak môžeme použiť aj tú. Je potrebný prevod Karma™ Harness (HERO4).   https://www.youtube.com/watch?v=YQzfPPtbAq8   Dron GoPro Karma sa predáva s kamerou HERO6 Black za 1050€ a bez kamery je možné ho kúpiť už za 700€.   Obsah balenia:

  • Dron Karma
  • Kamera HERO6 Black
  • Ovládač
  • Gimbal + držiak na kameru
  • Rukoväť
  • Držiak na prichytenie stabilizátora (plastová verzia)
  • Nabíjačka
  • Batéria
  • 6ks vrtúľ
  • Ruksak

Technické parametre

DRON  
Maximálna rýchlosť 54km/h (15 m/s)
Maximálna vzdialenosť 3000 metrov
Maximálna vzletová výška 4500 metrov
Maximálna odolnsoť vetru 36km/h(10m/s)
Pracovná frekvecnia 2.4GHz
Rozmery v rozloženom stave bez vrtúľ Dĺžka: 303 mm Šírka: 411 mm Výška: 117 mm
Rozmery v zloženom stave Dĺžka: 365.2 mm Šírka: 224.3 mm Výška: 89.9 mm
Dĺžka vrtúľ 25.4 cm
Hmotnosť 1006 gramov
OVLÁDAČ
Veľkosť obrazovky 5 - palcov
Rozlíšenie 720p
Jas 900 nitov
Výdrž batérie 4 hodiny
Pracovná frekvencia 2.4GHz
Váha 625 gramov
Rozmery Nezverejnené
BATÉRIA
Rozmery Dĺžka: 201,3 mm Šírka: 91,62 mm Výška: 42,7 mm
Váha 545 gramov
Výdrž 20 minút
Parametre 14.8V 5100mAh (75.4Wh)
Typ Li-Po
NABÍJAČKA
Parametre 16.8 V 5A
Doba nabíjania batérie do dronu 1 hod.
Doba nabíjania ovládača 2,5 hod.
Doba nabíjania stabilizátora 2 hod.
STABILIZÁTOR
Rozsah pohybu -90° - 0° ( hore, dole )
Kompatibilné kamery HERO5 Black, HERO5 Session, HERO4 Black a Silver
Hmotnosť 230 gramov
RUKOVÄŤ KARMA GRIP
Rozmery Dĺžka: 205 mm Šírka: 43 mm Výška: 43 mm
Výdrž 1,75 hod.
Váha 244,6 gramov
RUKSAK KARMA CASE
Rozmery Dĺžka: 540 mm Šírka: 320 mm Výška: 150 mm
APLIKÁCIA GOPRO PASSENGER APP
Kompatibilita iOS 9 a novší Android 5.0 a novší

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na info@smartwear.sk 🙂   Užitočné odkazy:

 

magnifiercrosschevron-down