E-shop
Domov / Kysučan, ktorý sa živí hraním na gitaru, cestuje po celom svete a tvorí videa pomocou kamery GoPro | Rozhovor

Kysučan, ktorý sa živí hraním na gitaru, cestuje po celom svete a tvorí videa pomocou kamery GoPro | Rozhovor

Internet je priestor, ktorý nám umožňuje byť v spojení po celom svete. Nám na soc. sieti Instagram padol do hľadáčika pán z Kysúc, ktorý si necháva hovoriť Džordžo (Captian Georgo). Už skoro tri roky cestuje po svete a živí sa hraním na gitaru. Svoje zážitky natáča na kameru GoPro a vytvára krátke videa, ktoré zdieľa […]

Juraj Plichtík a.k.a Džordžo a jeho pouličné vystúpenie | Foto: Juraj Plichtík / GoPro HERO Session

Internet je priestor, ktorý nám umožňuje byť v spojení po celom svete. Nám na soc. sieti Instagram padol do hľadáčika pán z Kysúc, ktorý si necháva hovoriť Džordžo (Captian Georgo). Už skoro tri roky cestuje po svete a živí sa hraním na gitaru. Svoje zážitky natáča na kameru GoPro a vytvára krátke videa, ktoré zdieľa na soc. sieťach. Rozhodli sme sa ho osloviť a položiť mu pár otázok.

Rozhovor

SmartWear ujo: Môžeš sa v skratke predstaviť naším čitateľom? Odkiaľ pochádzaš a čomu sa venuješ?   Juraj: Čaute, volám sa Juraj a pochádzam z Kysúc. Hrávam na ulici (momentálne Ázia), kde si zároveň aj rád "pokecám" s miestnou políciou 😉  

Selfie s pánom policajtom | Foto: instagram.com/captaingeorge666

SmartWear ujo:  Ja som ťa našiel cez Instagram a všimol som si, že cestuješ, respektíve živíš sa hraním na gitaru. Chápem to správne?   Juraj: Viac-menej áno. Snažím sa ľudom predať pocit, že urobili dobrý skutok a popri tom si môžu vypočuť pár rockových skladieb 🙂   SmartWear ujo: Dá sa takto uživiť a ako si sa k tomu dostal?   Juraj: Dá sa všetko, záleží od toho, ako sa človek snaží. U mňa to prišlo postupne. Skúsil som toho naozaj veľa. Tráviť čas v bežnej práci ma nebavilo a škola ma ubíjala - nebolo to pre mňa. Postupne som prišiel na to, že rád upútavam na seba pozornosť a zabávam ľudí, ktorí o to stoja.    

Jurajove vystúpenie na ulici | Foto: instagram.com/captaingeorge666

SmartWear ujo: Nechcel si si založiť skôr hudobnú kapelu?   Juraj: Áno, samozrejme som chcel. Veď som si pár kapelami aj prešiel, ale so mnou sa ťažko spolupracuje. Robím všetko po svojom.   SmartWear ujo: Ak sa nemýlim, tak momentálne sa nachádzaš v Ázií?   Juraj: Áno, som v Japonsku, ale vo štvrtok (11.5.2017) letím do Južnej Kórei.    

Na cestách | Foto: instagram.com/captaingeorge666

SmartWear ujo: Prečo práve táto časť sveta? Pred tým si už niekde takto fungoval - žil?   Juraj: Už to robím s pauzami (práca cez zimu) skoro tri roky. No a chcel by som robiť už len toto.   SmartWear ujo: Aké to je? Čo ti to prináša?   Juraj: Potešenie, slobodu, kopec problémov, opovrhnutie, ale aj uznanie istej časti obyvateľstva. Ďalej geografickú nezávislosť a takisto nemusím platiť nezmyselné poplatky.    

Jurajove kúpanie | Foto: instagram.com/captaingeorge666

SmartWear ujo: Chceš sa vrátiť žiť na Slovensko? Ak, nie prečo? Je to politický dôvod?   Juraj: Ale hej, raz za čas pozrieť mamu.   SmartWear ujo: Aké ďalšie krajiny ťa lákajú?   Juraj: Je toho veľa. Hlavne Juhovýchodná Ázia a Latinská Amerika, potom kadejaké exotiky. Nejde mi ani tak o krajiny, ako skôr o konkrétne miesta, kde sa mi bude dobre hrať.    

Foto: instagram.com/captaingeorge666

SmartWear ujo: Ja som sa ťa rozhodol osloviť najmä kvôli tvojím krátkym videám. Všimol som si, že používaš športovú kameru, konkrétne GoPro HERO Session. No a otázka znie. Ako si sa dostal ku tvorbe videa a prečo si zvolil značku GoPro?   Juraj: Požičal mi ju bývalý kolega z bývalej práce. Časom som ju od neho odkúpil. Videa som robil aj pred tým. To je celkom dlhý príbeh.   SmartWear ujo: Používaš model, ktorý ma vstavanú batériu. Neprekáža ti to? Zažil si situáciu, že si kvôli vybitej baterke nemohol natočiť super záber?   Juraj: To sa mi stáva každú chvíľu, ale moc to neriešim. Ide mi hlavne o to hranie. V Londýne sa mi podarilo zachytiť skvelú fotografiu s policajtmi, ktorí ma prišli vyhnať, a "exla" mi batéria.   SmartWear ujo: Na čom striháš videa? Na telefóne? V akom programe?   Juraj: Momentálne na telefóne - program Quik.   https://www.instagram.com/p/BTrdr4jFra1/?taken-by=captaingeorge666   SmartWear ujo: Akým spôsobom máš prichytenú kameru na gitare?   Juraj: Smiech, mám ju prichytenú pomocou ručne vyrobeného mechanizmu, ktorý mi vyrobil môj otec.   SmartWear ujo: Ďakujem ti krásne sa rozhovor. Chcel by si na záver odkázať niečo naším čitateľom?   Juraj: Všetci raz zomrieme a ani to tak dlho nepotrvá, tak nech si každý robí čo chce, pokiaľ tým neubližuje ostatným 🙂 Naozaj si cením, že ste si našli čas a prečítali niečo o mne. Nezabudnite ma sledovať na soc. sieťach:

 

    https://www.youtube.com/watch?v=LC0TuyTGXBQ https://www.youtube.com/watch?v=rfVIhqs5Mdo https://www.youtube.com/watch?v=o4hw9kmzJwk Týmto článkom nechceme nikoho motivovať ani navádzať na podobné aktivity. Ide nám len na poukázanie toho, že kamery GoPro sú používané na rôzne aktivity, a že na svete je možné fungovať aj takto. Hlavné je, aby ste boli šťastní  🙂   (Jurajove odpovede boli mierne upravené)   Zdroj: Juraj Plichtík

magnifiercrosschevron-down