E-shop
Domov / DJI Phantom 4 Pro: napumpovaný dron od DJI

DJI Phantom 4 Pro: napumpovaný dron od DJI

Spoločnosť DJI včera (16.11.2016) predstavila nové Phantomy. Ide o DJI Phantom 4 Pro (1699EUR) a DJI Phantom 4 Pro+ (1999EUR). Rozdiel medzi nimi je v cene a Plusková verzia navyše obsahuje ovládač so vstavaným displejom a HDMI portom. Kamera Nový Phantomas má oproti normálnej P4 vylepšenú kameru. Tá je osadená 1" (13,2 x 8,8 mm) 20MP […]

DJI Phantom 4 Professional | Zdroj: dji.com

Spoločnosť DJI včera (16.11.2016) predstavila nové Phantomy. Ide o DJI Phantom 4 Pro (1699EUR) a DJI Phantom 4 Pro+ (1999EUR). Rozdiel medzi nimi je v cene a Plusková verzia navyše obsahuje ovládač so vstavaným displejom a HDMI portom.

Kamera

Porovnanie ovládačov | Zdroj: dji.com

Nový Phantomas má oproti normálnej P4 vylepšenú kameru. Tá je osadená 1" (13,2 x 8,8 mm) 20MP Exmor R CMOS senzorom, ktorý ponúka lepší dynamický rozsah, kvalitnejší obraz a lepšie zábery za slabých svetelných podmienok (low light). Kamera sa dočkala veľkého upgradu oproti predošlej verzií. Celkovo voči celej sérií Phantom. Senzor, ktorý je v P4Pro nájdeme aj v kamere Sony RX100MP. Konečne sme sa dočkali 4K/60fps videa s dátovým tokom 100Mbps. Toto je ďalší super pokrok, najmä pri natáčaní 4K videa vo vysokých rýchlostiach. Vtedy je lepšie natáčať s vyšším počtom snímkov. Čim viac snímok za sekundu máme, tým vieme video aj viacej spomaliť. DJI super!   Výrobca DJI sa v novom modely rozhodol použiť nový kodek H.265. Súbory tým pádom zaberajú menej miesta a pri rovnakom bitrate ponúkajú krajší obraz, čiže video s kodekom H.265 zaberá menej miesta a ponúka krajší obraz ako video s kodekom H.264. Kodek H.265 je možné použiť max pri 4K/30fps. Je to z toho dôvodu, že tento kodek zaťažuje viacej procesor. Video je možné uložiť vo formáte MP4 alebo MOV.  

Ukážka clony a uzávierky v kamere | Zdroj: dji.com

Kamera ponúka 84° zorné pole (8.8 mm / 24 mm - ekvivalent 35 mm formátu) so svetelnosťou F2.8 - F/11. Je možné meniť clonu, čiže svetelnosť a hĺbku ostrosti - Point of Focus. P4P prichádza s mechanickou uzávierkou, vďaka čomu sa predíde efektu - "Rolling Shutter! Tento efekt vzniká najmä pri vysokých rýchlostiach, kedy sa môže výrazne zdeformovať obraz - viď foto.  

Vľavo elektronická uzávierka a vpravo mechanicka uzávierka bez efektu "Rolling shutter" | Zdroj: dji.com

P4P dokáže zachytiť 20MP fotografie vo formáte RAW (.DNG). Obsahuje aj režim Burst s max. rýchlosťou 14fps/1s.  

Senzory

Samotný dron je po vizuálne stránke rovnaký ako Phantom 4 s tým rozdielom, že do jeho tela sa podarilo vtesnať viacej senzorov. Tie slúžia na vyhýbanie sa prekážkam a na udržovanie stabilnej polohy bez GPS/Glonass (let v interiéri). V prvej generácií P4 sa senzory nachádzali len zo spodnej a v prednej časti. Táto novinka ich obsahuje už aj vzadu a po bočných stranách (tie po boku sú infračervené senzory). Keď dron počas letu narazí na prekážku, tak zastaví a a upozorní na ňu pilota. Pri automatickom návrate na miesto vzletu sa dokáže automaticky vyhýbať prekážkam. Jedine kde chýba senzor je vrchná strana, čiže pri stúpaní hrozí havária. Vylepšenia sa možno dočkáme v piatej generácií.  

Phantom 4 Pro dokáže vyhodnocovať prekážky až v rýchlosti 50km/h (Phantom 4 -  36km/h) | Zdroj: dji.com

Vďaka týmto senzorom dokáže stroj vyhodnocovať prostredie v jeho okolí a predísť tak nehode. Je super, že senzory sa nachádzajú po bokoch a v zadnej časti, pretože veľa nehôd vznikne práve pri cúvaní alebo bočnom lete. Prvá generácia P4 má senzory iba vpredu. Keď sa človek sústredí na záber, sleduje monitor, tým pádom nevie čo sa nachádza za dronom a po jeho bokoch. Vtedy môže dôjsť ľahko k nehode. Tento problém DJI krásne vyriešilo. My sme veľa krát skoro havarovali práve pri cúvaní s dronom.     Phantom 4 Pro obsahuje duálny kompas a dve IMU jednotky. To zaručuje lepšiu bezpečnosť a stabilitu.

Batéria

Vylepšenia sa dočkala aj batéria, ktorej kapacita narástala z 5350mAh na 5870 mAh (LiPo 4s, 15.2V, 89,2Wh, 468 gramov). Phantom 4 Pro dokáže lietať na jednú batériu až 30 minút, čo je naozaj super. Je možné použiť aj batérie určené pre Phantom 4 (5350mAh, 15.2V). Novinka obsahuje aj režim Sport, v ktorom dosahuje rýchlosť 72km/h. Rovnako ako predošlá verzia.

Batéria ma zachovaný tvar | Zdroj: dji.com

   

Letové módy

Phantom 4 Pro obsahuje takisto funkciu Active Track (sledovanie objektu). Táto funkcia je oproti P4 vylepšená o tri nové módy - Profile, Spotlight a Circle.    PROFILE - v tomto režime dron sleduje objekt z boku, udržuje si rýchlosť a odstup. Vďaka tomu vznikne zaujímavý záber - kamera sa pochybuje súčasne s objektom.  

Ukážka módu Active Track - Profile | Zdroj: dji.com

SPOTLIGHT - my riadime let a dron udržuje objekt v strede záberu.  

Ukážka módu Active Track - Spotlight | Zdroj: dji.com

CIRCLE - v tomto režime Phantom lieta v kruhu okolo sledovaného objektu.  

Ukážka módu Active Track - Circle | Zdroj: dji.com

Vylepšená bola aj funckia TapFly (pomocou tejto funkcie určujeme smer letu len dotknutím sa displeja), o funckiu Inverse TapFly. To znamená, že dron nepoletí na miesto, ktoré sme značili, ale od neho odletí. Je to dobre napríklad na vytváranie selfie záberov, tzv Dronie. Letový mód Waypoints bol tiež vylepšený. Trasu letu je možné si teraz nakresliť na displej. Dron ju bude nasledovať a udržovať si rovnakú nadmorskú výšku. Phantom 4 Pro ponúka vytvárať zábery aj pomocou gést.

Vstavaný displej

Drahšia verzia DJI Phantom 4 Pro+ obsahuje ovládač so vstavaným, 5.5-palcovým, Full HD (1920×1080) monitorom. Displej ma vysokú svietivosť (1000 cd/m2) a beží na systéme Android (4G RAM+16G ROM). Vstavanú batéria má kapacitu 6000mAh a o prenos obrazu sa stará technológia DJI Lightbridge. Obraz je možné prenášať na vzdialenosť 3,5km (USA 7km) a to v kvalite 720p/30fps. Systém dokáže aj automaticky detekovať rušivé vplyvy a prepínať tak medzi frekvenciami 2.4GHz a 5.8GHz.  

Za vstavaný dispelej si musíme priplatiť 300EUR. Obsahuje navyše aj HDMI port | Zdroj: dji.com

Záver

Súhlasíme presne s tým, čo povedal pán z kanálu iPhonedo: "Ľudia z DJI nespávajú! Neustále predstavujú nové zariadenia".  Je to tak! Spoločnosť DJI je neskutočne progresívna a veľmi rýchlo inovuje. Preto si aj udržuje pozíciu č.1 na trhu. Novinky od DJI sú veľmi zaujímavé a nový Phantom celkom zavaril aj dronu DJI Mavic Pro. A čo GoPro Karma? Fuuu, to asi netreba rozoberať...   Viac tech. informácií o drone DJI Phantom 4 Pro nájdete TU.   Výrobca predstavil aj dron DJI Inspire 2. Článok sa pripravuje 🙂  

  https://www.youtube.com/watch?v=ZVNO-fib6fg https://www.youtube.com/watch?v=T6BvN1vzUSI https://www.youtube.com/watch?v=qV-MNyOgwPg Zdroj: dji  

magnifiercrosschevron-down