E-shop
Domov / Rozhovor s Davidom Urbanom | araSHITT production

Rozhovor s Davidom Urbanom | araSHITT production

Ak ste sa na internete dostali k videám, ktoré sú natáčané z nezvyčajných miest, majú v sebe trocha bláznovstva a zároveň inšpirácie, tak ste pravdepodobne narazili na araSHITT Production. Ide o slovenského tvorcu, ktorý natáča svoje dobrodružstvá pomocou dronu a GoPro kamier. S týmto pánom sme sa spojili a urobili s ním rozhovor. Rozhovor Smartwear […]

Takto vyzerajú typické fotografie od Davida Urbana | Foto: David Urban

Ak ste sa na internete dostali k videám, ktoré sú natáčané z nezvyčajných miest, majú v sebe trocha bláznovstva a zároveň inšpirácie, tak ste pravdepodobne narazili na araSHITT Production. Ide o slovenského tvorcu, ktorý natáča svoje dobrodružstvá pomocou dronu a GoPro kamier. S týmto pánom sme sa spojili a urobili s ním rozhovor.

Rozhovor

Smartwear ujo: Môžeš sa v skratke predstaviť naším čitateľom? Odkiaľ pochádzaš? Koľko máš rokov? Čo robíš a čomu sa venuješ?   David: Takže čaute, volám sa David Urban, mám 25 rokov a bývam neďaleko Púchova v obci Lednické Rovne. Pracujem v miestnych sklárniach, ktoré prezývajú Továreň na sny, no môj sen je odtiaľ vypadnúť - smiech. Svoj voľný čas trávim v našom Workout Parku, ktorý sme si sami vybudovali. Prípadne som na horách alebo sa bicyklujem, korčulujem. Jednoducho snažím sa svoj voľný čas tráviť aktívne. Všade so sebou nosím kameru a zážitky si nakrúcam. Tie neskôr zostrihám do krátkych videií.  

sw_arashitt

AraShittova domovina | Zdroj: google.sk

  Smartwear ujo: Ako prosím ťa vznikol názov araSHITT?
David: Už od malička ma všetci volajú Arašid. Nie je to preto, že by som ho mal taký malý, ale mám ho taký slaný - smiech. Už seriózne. Je to kvôli mojej hlave, ktorá je trochu taká podlhovastá - ako arašid. Z toho je odvodený názov ara-SHIT. Keď som si robil nick na jednej soc. sieti, tak prezývka ara-SHIT bola už obsadená. Jednoducho som do názvu pridal ešte jedno písmeno T a odvtedy to tak používam skoro všade.  
sw

Davidova hlava vo veku 15 rokov | Foto: David Urban

  Smartwear ujo: Máš rád arašidy?
David: Jasné, veď kto by nemal rád arašidy a Arašida - smiech.   Smartwear ujo: Aká príchuť?
David: Čokoládová. Ak náhodou budem mať ženu černošku, tak aj naše deti budú arašidy v čokoláde - smiech.   Smartwear ujo:  Ako si sa dostal k YouTube a aká bola tvoja prvá kamera?
David: Ako som sa dostal k YouTube si už presne nepamätám, ale je to moja obľúbená stránka. Veľmi rád pozerám videá, niektoré aj 100-krát dookola. Moja prvá kamera vlastne nebola ani moja. Bol to nejaký digitálny "foťák" mojich rodičov. Ten som si často požičiaval a robil prvé zostrihy. Po čase sa na ňom pokazil displej, tak som natáčal na slepo. Mal som asi 14 rokov. O štyri roky neskôr som si kúpil prvú kameru Canon Legria Hf R16.  

Canon Legria Hf R16 | Zdroj: canon.com

  Smartwear ujo: Natáčanie je len tvoje hobby, alebo ponúkaš aj služby?   David: Iba hobby.   Smartwear ujo: Videá natáčaš sám alebo ti niekto pomáha? To isté platí aj pre edit.
David: Natáčam a strihám všetko sám. Keď chcem byť v zábere (nie selfie), tak dám kameru kamarátovi a vysvetlím mu čo má robiť. Dron nedávam ovládať nikomu, toho sa bojím. Niekedy je trochu nepohodlné, keď musím kráčať po skalách, ovládať dron, zároveň sledovať displej a dávať pozor aby som s ním niekde nenarazil.   Smartwear ujo: V akom programe striháš a upravuješ videá?
David: Vyskúšal som viacero programov. Ako napríklad Pinnacle Studio, Sony Vegas, Windows Movie Maker. Momentálne používam Adobe Premiere Pro CC a s tým som najviac spokojný.   Smartwear ujo: Pár tvojich videí nie je možné prehrať na mob. zariadeniach? Vieš prečo?
David: Áno, viem. Je to kvôli autorským právam. Zopár mojich videí je zablokovaných v niektorých krajinách, alebo ich prezeranie nie je možné na mob. zariadeniach. V najhoršom prípade mi zvukovú stopu úplne odstránia. V tomto sa musím polepšiť 🙂   Smartwear ujo: Ako si sa dostal ku GoPro kamerám a aké modely používaš?   David: Prvú GoPro kameru som vyhral v jednej internetovej súťaži. Bol to model GoPro HERO 2. Pamätám si, ako moc som po nej túžil. Písal som všetkým mojím kamarátom a známym, aby mi dali hlas. Nakoniec sa to podarilo. Teraz používam GoPro HERO3 Black + a GoPro HERO4 Black.   Smartwear ujo: Neuvažoval si nad alternatívami, ako je napríklad SjCam, Garmin, Sony Action Cam a pod.?
David: Nie, nikdy ma to ani nenapadlo. Je možné, že by som bol s kvalitou spokojný a ešte aj ušetril, ale GoPro je pre mňa jednoznačná voľba.   Smartwear ujo: Vyšla GoPro HERO5 Black, páči sa ti? Uvažuješ nad kúpou? Ak nie, prečo?
David: Jasné, viem o tom. GoPro HERO5 vyzerá super! Páči si mi najmä stabilizácia obrazu, vstavaný displej, vodotesnosť a aj hlasové ovládanie. To by mi mohlo byť v rôznych situáciach nápomocné. Kúpiť si ju momentálne neplánujem. Zatiaľ mi dobre slúžia moje gopročky.  
sw_hero2

GoPro HERO2 a mop zo supermarketu | Zdroj: youtube.com/user/araSHITT

  Smartwear ujo: Aké je tvoje najpoužívanejšie príslušenstvo? a TOP 5 príslušenstvo pre GoPro?
David: Ja moc príslušenstva nepoužívam. Vždy mám pri sebe len teleskopickú palicu, odnímateľný displej (LCD Touch BacPac) a dve náhradné batérie. Medzi TOP 5 príslušenstvo podľa mňa patrí externá batéria GoPro Portable Power Pack, stabilizátor, odnímateľný displej, PolarPro PowerPole a čelovka GoPro Head Strap.   Smartwear ujo: Teleskopka vo videách je prosím ťa čo? Rúčka z metly?
David: Haha nie. Je to mop zo supermarketu. Stál ma 3 eurá - smiech. Už ho nepoužívam, pretože mi nevošiel do ruksaku. Mal som aj jednu lacnú teleskopku, ale tú som prestal používať, keď som videl ako sa kamarátovi vysunula až do takej miery, že mu ostala v ruke iba rúčka. Najhoršie na tom bolo, že sme boli na 200 metrovom komíne a kamera mu spadla do jeho vnútra. Teraz mám už trošku kvalitnejšiu teleskopku.  

Kamera, ktorá spadla do komína | Model: GoPro HERO4 Silver

  Smartwear ujo: Všimli sme si, že vo videách používaš bez. lietadlo. O aký model ide a ako dlho už lietaš?
David: Áno, používam. Ide o kvadrokoptéru DJI Phantom 2 a lietam s ním už dva roky.   Smartwear ujo: Čo si myslíš o zákonoch, ktoré začínajú výrazne tlačiť na drony?
David: Myslím si, že je to všetko postavené na hlavu. Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207490482975123&set=a.1056427945841.8127.1680126238&type=3&theater     Smartwear ujo: Nedávno vyšiel dron GoPro Karma a DJI Mavic Pro. Zastihla ta táto novinka? Ak áno, tak ktorí sa ti viacej páči a prečo?
David: Jasné, všetko to sledujem. Článok o DJI Mavic Pro som čítal zrovna na vašej stránke. Priznám sa že Karma ma moc nezaujala, ale Mavic ma priam ohromil. Hneď ako naň našetrím, tak si ho kúpim. To že sa dajú sklopiť ramená a vrtule je pre mňa obrovské plus. Konečne budem môcť zobrať dron na miesta, kde to s Phantomom nebolo možné. Výborná je aj výdrž batérie (27 minút), vyhodnocovanie prekážok a funkcia Follow Me. Za mňa jednoznačne Mavic Pro 🙂   Smartwear ujo: Séria A DAY IN MY LIFE je už vyše mesiaca bez videa? Je táto séria ukončená alebo len nemáš čas?
David: Séria bude pokračovať ďalej. Netočil som pretože som nemal čas a neprialo mi počasie. https://www.youtube.com/watch?v=4C8hD1wHT0w   Smartwear ujo: Videa LIFE IS AWESOME sú zostrihy z celého roka?
David: Nie, nie sú to len zábery z konkrétneho roka. Keď už mám veľa záberov a dostanem chuť spraviť zostrih, tak ho spravím. Je jedno či to sú zábery z pár mesiacov alebo z celého roka.   Smartwear ujo: Kam sa chystáte natáčať cez zimu 2016/2017 a cez nasledujúci rok?
David: Nepatrím medzi ľudí čo dlhodobo plánujú. Najradšej mám spontánne výlety, na ktorých sa dohodneme pár dní vopred, alebo rovno v deň odchodu. Sledujte araSHITT PRODUCTION a uvidíte - smiech.   Smartwear ujo: Prosím ťa, ten stan na stožiari vás ako napadol? Nemal si strach?
David: Keď zadržiavam prdy, tak sa mi hromadia v tele a začnú stúpať smerom ku mozgu. Tam sa usadia a vtedy ma napadajú všelijaké "hovadinky". Strach? Ten som mal akurát, keď nás na vysielači chytila v noci búrka. Našťastie sme ešte nemali rozložený stan. Zrovna sme len priviazovali palety, keď z ničoho nič začala veľmi silná búrka. Rýchlo sme zliezli dole a celý mokrí utekali domov. Za tri dni sme sa tam vrátili a užili si stanovačku na stožiari 🙂  
sw_stoziar

Stanovačka na stožiari | Zdroj: David Urban

  Smartwear ujo: Stretol si sa aj s negatívnym ohlasom na voje videa?
David: Určite boli aj negatívne ohlasy, ale moc si ich nepamätám. Je jasné, že každému sa to nemusí páčiť. Mne sa tiež veľa vecí nepáči. Ako sa hovorí: Sto ľudí, sto chutí.   Smartwear ujo: Aké máš plány do budúcna?   David: Mám v pláne prežiť svoj život najlepšie ako viem a to po boku ľudí ktorých mám rád. Chcem byť šťastný a robiť čo ma baví.   Smartwear ujo: Poznáš web SmartWear.sk?

David: Áno, poznám. Vaša stránka sa mi veľmi páči. Čítavam tu recenzie a užitočné informácie ohľadne kamier a dronov.   Smartwear ujo: Odber na YouTube si dal? ?
David: Samozrejme! Hneď ako som si prečítal túto otázku  - smiech.   Smartwear ujo: Kde všade ťa môžu ľudia sledovať?   David: Youtube: araSHITT, Instagram: ara.SHITT, Facebook: David Arašid Urban   Smartwear ujo: David, ja ti ďakujem za tvoj čas a dúfam, že neprestaneš tvoriť videa. Na záver máš nejaký odkaz pre naších čitateľov?
David: Ľudia, choďte si za tým čomu veríte a čo vás napĺňa. Ak vás bude okolie odrádzať, tak to ignorujte, pretože je to váš život! Predsa nechcete žiť život niekoho iného?! Nečakajte na nič a spravte si ho takým akým chcete aby bol!!     Určite si pozrite Davidov kanál. Tvorí veľmi zaujímavé videa, ktoré dokážu človeka inšpirovať. Ak sa vám článok páčil, tak nám dajte vedieť dole do komentárov. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na info@smartwear.sk 🙂   Pozrite si posledné Davidove video: https://www.youtube.com/watch?v=Z3RswMgGK3g

magnifiercrosschevron-down