E-shop
Domov / Dron GoPro Karma - všetky dostupné informácie

Dron GoPro Karma - všetky dostupné informácie

Dňa 19.9.2016 o 18:20 nášho času, dal výrobca GoPro svojím kamerám "krídla". Bol totižto oficiálne predstavený systém GoPro Karma. Áno, systém pretože Karma nie je len dron, je to zároveň aj ručný stabilizátor. "Karma je viac ako dron," povedal Nicholas Woodman.   Áno, to je pravda. Karma nám do istej miery ponúka toho viacej, ako ostatné drony. Ako […]

Okamih kedy Nick Woodman predstavil svetu dron GoPro Karma | Zdroj: gopro.com

Dňa 19.9.2016 o 18:20 nášho času, dal výrobca GoPro svojím kamerám "krídla". Bol totižto oficiálne predstavený systém GoPro Karma. Áno, systém pretože Karma nie je len dron, je to zároveň aj ručný stabilizátor.

"Karma je viac ako dron," povedal Nicholas Woodman.

 

Dron od spoločnosti GoPro| Zdroj: gopro.com

Áno, to je pravda. Karma nám do istej miery ponúka toho viacej, ako ostatné drony. Ako najväčšiu výhodu vidíme možnosť demontovať gimbal. Ten sa na drone nachádza v prednej časti, vďaka čomu je možné vytvárať doposiaľ nemožné zábery a zároveň sa eliminuje viditeľnosť vrtúľ v zábere.

Demontovaný gimbal z dronu | Zdroj: gopro.com

Gimbal je možné z dronu jednoducho demontovať a použiť ho ako ručný stabilizátor. Spojenie prebieha cez USB Typ-C. Stabilizátor sa jednoduchým pootočením demontuje a prichytí na rukoväť Karma Grip ( nachádza sa v balení ). Osmo killer?  

Karma™ Grip je možné použiť aj s HERO4 Black a Silver. Je nutné dokúpiť Karma™ Harness (HERO4) za 35€ | Zdroj: gopro.com

Karma™ Grip je 3-osý stabilizátor, ktorý je možné pomocou hliníkového držiaka Karma™ Mounting Ring ( nachádza sa v balení ) prichytiť skoro všade tam, kam GoPro - popruh na hruď, helma a podobne.  

Stabilizátor prichytený na ruksaku | Zdroj: gopro.com

Kameru je možné cez gimbal aj ovládať. Je možné ju zapnúť, vypnúť, meniť módy, spustiť a zastaviť nahrávanie, a označiť najlepšiu scénu pomocou HiLight Tag. Netreba zabúdať na to, že kameru GoPro HERO5 Black a HERO5 Session je možné ovládať aj hlasom.  

Na jar 2017 ma byť dostupný ovládač Karma Grip Extension Cable. Pomocou neho bude možné ovládať stabilizátor a kameru na diaľku. Cena zatiaľ nie je známa | Zdroj: gopro.com

Čo nám na gimbale chýba je joystick, pomocou ktorého by sa dal stabilizátor natáčať podľa vlastné uváženia. Gimbal síce obsahuje tlačidlo, ale ním je možné len meniť uhol náklonu. Ďalšou nevýhodou je, že gimbal sa nevie otáčať o 360-stupňov, čiže keď budeme chcieť natáčať seba, tak ho musíme otočiť v ruke. Nie je to nič komplikované, ale 360° štandardy sú už stanovené ( DJI Osmo obsahuje tlačidlo, pomocou ktorého sa kamera otočí na nás ).   Gimbal obsahuje rôzne pracovné módy a o vodeodolnosti sa nič nespomína. Jeho výdrž je 1 hodina a 45 minút. Podľa všetkého sa jedná o vstavanú batériu. Plne nabitý je za 2 hodiny a súčasne s ním sa dokáže nabíjať aj kamera. Port na nabíjanie ( USB Typ-C ) sa nachádza v spodnej časti rukoväte.

Karma™ Grip | Zdroj: gopro.com

Stabilizátor je dodávaný spoločne s dronom Karma, ale je možné si ho zakúpiť aj samostatne za cenu 329€. Je plne kompatibilný s HERO5 Black, HERO5 Session a HERO4 Black a Silver. Dostupný bude od 23.10.2016.

GoPro Karma a HERO5 Black - neprípomína Vám to chrobáka?| Zdroj: gopro.com

Ďalšou výhodou kvadrokoptéry GoPro Karma je kompaktnosť. Jej ramená a podvozok ide jednoducho sklopiť, vďaka čomu nadobudne malé rozmery a vojde skoro do každého batohu. Dokonca aj do ruksaku GoPro Seeker, ktorý sme mali zapožičaný na test - video TU. Systém GoPro Karma je dodávaný s ruksakom Karma Case. Pri poškodení podvozku alebo ramien je možné si zakúpiť nové. Cena podvozku je 55€ a cena jedného ramena je 55€. Náhradné telo Karma Core sa bude predávať za 430€.

Karma ma kompaktné rozmery aj s vrtuľami | Zdroj: gopro.com

Vrtule sa upevňujú pomocou závitu, tak ako to poznáme z DJI Phantom 2 a 3. Pravotočivé a ľavotočivé vrtule sú od seba farebné rozlíšené. Ich priemer je 25.4cm a v balení sa nachádza 6 kusov - z toho dve sú náhradné ( DJI má v balení 8 kusov ). Náhradné vrtule sa predávajú za 25€ ( 4ks ).  

Tlačidlo slúžiace na zapnutie a vypnutie | Zdroj: theverge.com

Na vrchnej strane dronu sa nachádza tlačidlo, pomocou ktorého sa zapína. To sa len stlačí a nič viac. Zo zadnej strany nájdeme Li-Po batériu s kapacitou 5100 mAH (14.8V, 75.4Wh). Tá udrží dron vo vzduchu 20 minút a jej nabitie trvá 1 hodinu. V balení sa nachádza 1 batéria. Cena náhradnej batérie je 110€ ( pre porovnanie DJI Phantom 2 - 113€, DJI Phantom 3 - 149€, DJI Phantom 4 - 169€ ).

Kapacitu batérie zobrazujú štyri na bielo svietiace LED diódy | Zdroj: gopro.com

Maximálna rýchlosť dronu je 15m/s - 54km/h a odolá vetru s rýchlosťou 10m/s - 36km/h. Maximálna letová vzdialenosť sú 3km a maximálna letová výška nad morom je 4,5km - to znamená, že keď budeme na kopčeku, ktorý je vyšší ako 4,5km, tak nám Karma nevzlietne. Samotný dron váži 1006 gramov.

Karma Controller

Ovládač pripomína hernu konzolu | Zdroj: gopro.com

Karma systém prichádza s ovládačom, ktorý ma vstavaný, dotykový 5-palcový displej s vysokou svietivosťou ( 900 nitov ). Tá by mala zaručiť dobrú viditeľnosť na priamom slnku, aj keď clona je clona. Displej ponúka HD rozlíšenie ( 1280x720 ) a výdrž 4 hodiny. Plne nabitý je za 2.5 hod.. Pracuje na frekvencií 2.4GHz a váži 625 gramov.  

GoPro sa stále snaží zjednodušiť svoje produkty | Zdroj: theverge.com

Vstavaný displej je veľmi dobrá vec. Presvedčil nás o tom už výrobca Yuneec so svojím modelom Typhoon H. Tým, že je displej vstavaný, nám odpadá použitie smartfónu, tabletu a ďalšieho káblu na ich prepojenie ( s výnimkou DJI P3 Standard ).  

Pohľad z boku na ovládač | Zdroj: gopro.com

Ovládač obsahuje dve páčky na ovládanie Karmy. V ich okolí sa nachádza tlačidlo na jeho zapnutie, tlačidlo na naštartovanie a zastavenie motorov a tlačidlo na automatický návrat domov. V ľavej spodnej časti sa nachádza reproduktor, ktorý nám hlási stav. Zo zadnej strany nájdeme tlačidlo na spustenie nahrávania a tlačidlo slúžiace na ovládanie gimbalu. Displej ide jednoducho sklopiť, vďaka čomu sa chráni a zároveň získa ovládač veľmi kompaktné rozmery.  

Prostredie ovládača | Zdroj: gopro.com

Dron obsahuje 4 inteligentné letové módy - Dronie, Cable Cam, Reveal a Orbit.  

  1. Dronie je mód, v ktorom nám dron urobí "selfie". Ide jednoducho len o to, že dron od nás automatický odletí a drží nás v strede záberu - ukážka TU.
  2. Cable Cam je mód, v ktorom si určíme bod A a bod B. Medzi nimi nám vznikne línia, po ktorej sa bude dron automaticky pohybovať. Počas jeho letu ho môžeme natáčať a podobne.
  3. Mód Reveal ponúka pomalý, rovný posun po línií.
  4. Orbit je mód, v ktorom nám Karma urobí perfektnú kružnicu okolo vopred určeného objektu.

 

Pohľad na dron bez krytu | Zdroj: engadget.com

Veľkým sklamaním je, že Karma neobsahuje funkciu Follow me. To znamená, že nás nedokáže sama sledovať ( ukážka automatického sledovania - TU ). Ďalším sklamaním je, že neobsahuje pozičný systém na udržovanie polohy bez GPS. Zatiaľ nie je známe ako bude udržovať polohu bez GPS. Pravdepodobne si udrží len výšku pomocou barometra. Na stabilné lietanie v interiéri môžeme zabudnúť. Karma neobsahuje ani žiadne senzory na vyhnutie sa prekážkam.  

GoPro Passenger™ App | Zdroj: gopro.com

GoPro predstavilo zaujímavú aplikáciu Passenger™ App. Ide o aplikáciu, ktorú si stiahneme do telefónu alebo tabletu ( Android, iOS ). Následne sa pripojíme k ovládaču a máme živý náhľad priamo z dronu a môžeme aj pristupovať k nastaveniam kamery. Bolo by fajn keby bolo možné ovládať náklon gimbalu. GoPro Passenger™ App je aplikácia, ktorá umožňuje ľudom v okolí pilota sledovať jeho let na svojom zariadení. Nie je známe koľko zariadení je možné mať pripojených súčasne.  

GoPro HERO5 Black 1080p/30fps - Linear mód | Zdroj: .youtube.com/user/caseyneistat

Karma systém je kompatibilný s HERO5 Black, HERO5 Session a HERO4 Black a SIlver. Nové modely obsahujú funkciu automatického odstránenia efektu Fish-eye. Žiaľ 4K video bez rybieho oka na výstupe nedostaneme. Je nutné ho odstrániť v PC.   Linear mód je možné použiť pri:

  • 2.7K/60/50/30/48/25/24fps
  • 1080p/60/50/48/30/25/24fps

  Dron GoPro Karma sa bude predávať za cenu 870€ a to bez kamery ( v USA za 799 dolárov ). S kamerou GoPro HERO5 Session za 999 dolárov ( odhadovaná cena na Slovensku 970€ ) a s vlajkovou loďou GoPro HERO5 Black za cenu 1099 dolárov ( odhadovaná cena na Slovensku 1130€ ). Dostupný bude od 23.10.2016.   Obsah balenia:

  • Dron Karma
  • Ovládač
  • Gimbal + držiak na kameru
  • Rukoväť
  • Držiak na prichytenie stabilizátora
  • Nabíjačka
  • Batéria
  • 6ks vrtúľ
  • Ruksak
  • Za príplatok kamera

Záver

Spoločnosť GoPro to vymyslela veľmi dobre. V jednom balíku nám ponúka dron a ručný stabilizátor súčasne. Za príplatok si môžeme vybrať vodotesnú kameru podľa nášho vkusu. Ak už máme HERO4, tak môžeme použiť aj tú. Je potrebný prevod Karma™ Harness (HERO4).   Bohužiaľ Karme chýbajú senzory, ktoré sú v roku 2016 už štandard, teda čo sa pozičného systému týka. Uvidíme ako si Karma bude počínať v testoch a čo ponúkne pripravovaný dron DJI Mavic. Ten má byť predstavený už 27.9.2016. Viac info TU.   Páči sa Vám dron od GoPro?

Technické parametre

DRON  
Maximálna rýchlosť 54km/h (15 m/s)
Maximálna vzdialenosť 3000 metrov
Maximálna vzletová výška 4500 metrov
Maximálna odolnsoť vetru 36km/h(10m/s)
Pracovná frekvecnia 2.4GHz
Rozmery v rozloženom stave bez vrtúľ Dĺžka: 303 mm Šírka: 411 mm Výška: 117 mm
Rozmery v zloženom stave Dĺžka: 365.2 mm Šírka: 224.3 mm Výška: 89.9 mm
Dĺžka vrtúľ 25.4 cm
Hmotnosť 1006 gramov
OVLÁDAČ
Veľkosť obrazovky 5 - palcov
Rozlíšenie 720p
Jas 900 nitov
Výdrž batérie 4 hodiny
Pracovná frekvencia 2.4GHz
Váha 625 gramov
Rozmery Nezverejnené
BATÉRIA
Rozmery Dĺžka: 201,3 mm Šírka: 91,62 mm Výška: 42,7 mm
Váha 545 gramov
Výdrž 20 minút
Parametre 14.8V 5100mAh (75.4Wh)
Typ Li-Po
NABÍJAČKA
Parametre 16.8 V 5A
Doba nabíjania batérie do dronu 1 hod.
Doba nabíjania ovládača 2,5 hod.
Doba nabíjania stabilizátora 2 hod.
STABILIZÁTOR
Rozsah pohybu -90° - 0° ( hore, dole )
Kompatibilné kamery HERO5 Black, HERO5 Session, HERO4 Black a Silver
Hmotnosť 230 gramov
RUKOVÄŤ KARMA GRIP
Rozmery Dĺžka: 205 mm Šírka: 43 mm Výška: 43 mm
Výdrž 1,75 hod.
Váha 244,6 gramov
RUKSAK KARMA CASE
Rozmery Dĺžka: 540 mm Šírka: 320 mm Výška: 150 mm
APLIKÁCIA GOPRO PASSENGER APP
Kompatibilita iOS 9 a novší Android 5.0 a novší

Porovnanie

GoPro Karma DJI Phantom 4 DJI Phantom 3 Professional
Kamera 4K/30fps, 2.7k/60fps, 1080p/120fps, 720p/240fps 4K/30fps, 2.7K/30fps, 1080p/120fps, 720p/60fps 4K/30fps, 1080p/60fps, 720p/60fps
Bitrate 60 Mbps 60 Mbps 60 Mbps
Zorné pole 170° s efektom fish-eye. Obsahuje možnosť auto. odstránenie rybieho oka ( 2.7K/60fps, 1080p/60fps ) 94° (bez fish-eye efektu)   94° (bez fish-eye efektu)
3-osá stabilizácia Áno Áno Áno
Možnosť demontovať gimbal Áno Nie Nie
Počet ramien 4 4 4
Možnosť zložiť ramená Áno Nie Nie
Možnosť výmeny ramien Áno Nie ( celý trup ) Nie ( celý trup )
Zaťahovací podvozok Áno Nie Nie
Fotografie 12MP ( fish-eye + možnnosť použiť Linear mód ) 12MP 12MP
RAW Áno Áno Áno
Batéria 5100mAh ( LiPO 14.8V 75.4Wh) 5350 mAh ( LiPo 4s 15.2v 81,3Wh ) 4480 mAh ( LiPo 4s 15.2 V 68Wh )
Doba letu 20 minút 28 minút 23 minút
Max. rýchlosť 54km/h 72km/h 57km/h
Dosah 3 km 5 km ( USA ) 3,5 km (EÚ ) 5 km ( USA ) 3,5 km (EÚ )
Max. vzletová výška 4,5 km 6 km 6 km
Letová hmotnosť 1781g + kamera 1380g 1280g
Anti-kolízny systém Nie Áno Nie
Pozičný systém Nie Áno Áno
GPS Áno Áno Áno
Glonass Nezistené Áno Áno
Inteligentné letové režimy Áno Áno Áno
Funkcia Follow me Nie Áno ( ukážka TU ) Áno
Ovládač so zabudovaním displejom Áno Nie Nie
Kufor v balení Áno Áno (tvrdený polystyrén) Nie
Cena 839€ ( bez kamery ) 970€ s HERO5 Session  ( nepotvrdená ) 1130€ s HERO5 Black ( nepotvrdená ) 1400€ 1200€

Fotogaléria

  https://www.youtube.com/watch?v=N1C6QRodsc8 https://www.youtube.com/watch?v=vlDzYIIOYmM https://www.youtube.com/watch?v=Y6TV8K206RY https://www.youtube.com/watch?v=huAzmDfQPZA https://www.youtube.com/watch?v=rjvwJN-QaQY https://www.youtube.com/watch?v=8vu7IDuDD64 https://www.youtube.com/watch?v=RjF6Kb77FcM https://www.youtube.com/watch?v=BKcVKSf4GUA https://www.youtube.com/watch?v=3dL2TgHbBnk https://www.youtube.com/watch?v=_3bPavZ98qo   Zdroj: gopro, theverge, engadget

magnifiercrosschevron-down