E-shop
Domov / Lacný stabilizátor na dron

Lacný stabilizátor na dron

Záber z dronu vie byť naozaj úžasný a vie priniesť úplne iný pohľad.  Samozrejme záznam musí byť stabilizovaný. Bez toho to dnes už nemá zmysel. Na trhu je veľa značkových aj neznačkových stabilizátorov. Poväčšine sa jedná o dosť drahé a ľahko zraniteľné zariadenia. Medzi najznámejšie závesy pre GoPro kamery patrí bezpochyby séria Zenmuse H3-3D, H4-3D (video natočené závesom […]

Držiak vytlačený cez 3D tlačiareň.

Záber z dronu vie byť naozaj úžasný a vie priniesť úplne iný pohľad.  Samozrejme záznam musí byť stabilizovaný. Bez toho to dnes už nemá zmysel. Na trhu je veľa značkových aj neznačkových stabilizátorov. Poväčšine sa jedná o dosť drahé a ľahko zraniteľné zariadenia.
zenmuse

3-osé stabilizátory Zenmuse | Zdroj: dji.com

Medzi najznámejšie závesy pre GoPro kamery patrí bezpochyby séria Zenmuse H3-3D, H4-3D (video natočené závesom H3-3D). Ich cena sa momentálne pohybuje na úrovni 240€ a v čase ich najväčšej slávy sa predávali za 400€. Vtedy to bol pre GoPro naozaj TOP level! DJI postupne vytlačilo používanie GoPro kamier na ich kvadrokoptérach. Posledný model kde mala GoPro kamera zmysel je Phantom 2. Potom DJI predstavilo sériu Phantom 3, ktorá definitívne vylúčila gopročky. Výrobca totižto predstavil svoje kamery (bez "rybieho oka"), nové závesy a oveľa lepšie možnosti ovládania a nastavovania kamier.   Dnes bude reč o najlacnejšej možnosti držiaka a zároveň "stabilizátora" na drona, ktorý viac-menej slúži na eliminovanie Jello efektu.

Čo je Jello efekt ?

Rolling shutter, jello efekt je problém ku ktorému dochádza u veľa CMOS senzorov. Tým, že sa obraz sníma postupne (po riadkoch) dochádza pri rýchlych vibráciách, otrasoch k rozvlneniu obrazu - Jello efekt (želé efekt). Ide o to, že na začiatku snímania je obraz inde, ako na jeho konci. Tým pádom sa obraz rozvlní - deformuje. Toto je veľmi nepríjemné, pretože sa to len veľmi ťažko odstraňuje v post-produkcií.

phantom

Vibračná doska na DJI Phantom 3 Advanced | Foto: Daniel Minárik

Všimnite si že všetky závesy sú osadené na gumičkách. Ide o tzv. anti-vibračnú dosku, ktorá slúži na eliminovanie vibrácií. Gumičky je možné podľa potreby meniť za mäkšie alebo tvrdšie.   Na princípe anti-vibračnej dosky funguje aj držiak, o ktorom si píšeme. Je to viac menej skopírovaný držiak, ktorý bol dodávaný ku DJI Phantom FC40.
fc40_release_pic1

DJJ Phantom FC40 | Zdroj: dji.com

Princíp fungovania je rovnaký, len ten náš je prerobený na použitie s GoPro kamerami. Kompatibilný je s HERO3, HERO3+ a HERO4. Pre HERO4 Session nie je určený!  Držiak je vytlačený na 3D tlačiarni a jeho šablóny sú dostupné na stiahnutie u pána Meisslera TU a TU.   Samozrejme, že kvalita stabilizácie sa nedá porovnávať s kvalitnými stabilizátormi, ale na ako-také potlačenie Jello efektu to postačí.     Zdroj: dji

magnifiercrosschevron-down