E-shop
Domov / Privítajte novinku DJI Phantom 4!

Privítajte novinku DJI Phantom 4!

Tak a je to vonku! DJI včera predstavilo ich dlho očakávanú novinku s názvom Phantom 4 (ďalej P4). Nová kvadrokoptéra je vybavená rôznymi novinkami, ktoré si v tomto článku priblížime. Vyhýbanie sa prekážkam?! Medzi najinovatívnejšie novinky vo svete dronov patrí bezpochyby vyhýbanie sa prekážkam a autonómne sledovanie objektu. Na nedávnej výstave v Las Vegas predstavil výrobca Yuneec svoju […]

P4_titulná

DJI Phantom 4 | Zdroj: gizmodo.com/

Tak a je to vonku! DJI včera predstavilo ich dlho očakávanú novinku s názvom Phantom 4 (ďalej P4). Nová kvadrokoptéra je vybavená rôznymi novinkami, ktoré si v tomto článku priblížime.

Vyhýbanie sa prekážkam?!

Medzi najinovatívnejšie novinky vo svete dronov patrí bezpochyby vyhýbanie sa prekážkam a autonómne sledovanie objektu. Na nedávnej výstave v Las Vegas predstavil výrobca Yuneec svoju hexakoptéru Typhoon H, ktorá sa dokáže v reálnom čase vyhýbať prekážkam a zároveň sledovať objekt. Tento dron ešte stále nie je v predaji a viac info sa o ňom dočítate TU.

Phantom 4 je osadený troma kamerami. Hlavnou 4K kamerou a dvojicou optických kamier, ktoré slúžia na skenovanie objektov | Zdroj: dji.com

So svojím riešením prišlo aj DJI. Nového Phantoma osadilo dvojicou optických kamier (nachádzajú sa v prednej časti, v podvozku) a ultrasonickými senzormi (v spodnej časti). Zachytené dáta sú softvérovo spracované a je z nich vytvorený 3D model.
smartwear.sk_p4

Ďalšie senzory nájdeme v spodnej časti drona. Oproti sérii Phantom 3 sú zabudované priamo v tele | Zdroj: dji.com

To znamená, že P4 vie, čo nachádza v jeho okolí, respektíve pred ním a pod ním ( žeby koniec youtube kompiláciam: Phantom 4 drone crash 2016? 😉 ). Jednoducho keď sa v jeho dráhe letu niečo objaví, kamery to zachytia, softvér to vyhodnotí a dron podľa toho bude reagovať. Buď sa prekážke vyhne alebo zastaví a bude čakať na povel pilota.   Táto funkcia je fajn, len škoda, že kamery sa nachádzajú iba v jeho prednej časti. V praxi to bude znamenať, že dron dokáže zachytiť prekážku len z čelnej strany, čiže pri cúvaní, bočnom lete a pod. prekážku nezachytí. Človek si na detekciu zvykne, začne cúvať a vyššie spomenuté kompilácie sú späť! Predné optické kamery dokážu skenovať objekty na vzdialenosť 15 metrov a spodné senzory do výšky 9 metrov. Vďaka väčšiemu počtu senzorov je P4 aj oveľa stabilnejší pri vznášaní sa na mieste.

Sleduj ma!

P4 prišiel s novou funkciu, ktorú DJI nazvalo ActiveTrack. Jedná sa o autonómne sledovanie objektu. Funguje to tak, že na displeji si označíte objekt, ktorý chcete zachytiť. P4 si z neho urobí 3D model a bude ho sledovať. Za sledovaným objektom sa nenatáča len samotný dron, ale aj kamera (hore-dole). P4 dokáže vyhodnotiť o aký pohyb sa jedná (chôdza, beh, bicyklovanie) a podľa toho dokáže lepšie prispôsobiť sledovanie objektu.

Active_Track1.0

Funkcia ActiveTrack | Zdroj: theverge.com

Ďalšou zaujímavou novinkou je funkcia TapFly, čo je mód slúžiaci na jednoduchšie ovládanie / lietanie. Pri jeho aktivovaní bude možné P4 ovládať len cez displej, čiže bez kniplov. V praxi to bude znamenať, že len klikneme na tlačidlo "Take off" (automatický štart), dron sám vzlietne a jednoduchým kliknutím/tapnutím (z toho ten názov TapFly) na obrazovku, mu určíme miesto kam ma letieť. Toto je naozaj super pomoc pre začiatočníkov a celkovo pre ešte krajšie a viac "smooth" video.   kcyujwtk3tuc4pcxefkh   S Phantom 4 je spájané aj slovíčko Sport. Jedná sa o režim, v ktorom dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 73km/h (Phantom 2 - 54km/h, Phantom 3 - 57km/h). Osobne som už dlhšiu dobu uvažoval nad súťažným dronom (racing dron), pretože sem-tam dostanem chuť len tak si rýchlo zalietať. Žiaľ pri mojom P2 to nie je ono. Samozrejme, že P4 sa nemôže rovnať súťažnými dronom, ale myslím si, že ako tak dokáže uspokojiť zákazníka aj po tejto stránke. Jednoducho je viac zábavnejší. Sport mód je vyborný aj na natáčanie rýchlo pohybujúcich sa objektov (cyklista, lyžiar a pod.).

Kde mám tých 60fps pri 4K ?

Drobného vylepšenia sa dočkala aj kamera. Obsahuje nový objektív vďaka ktorému by mal byť obraz ostrejší. Zvláda 4K/30/24fps a 1080p/120/60fps (bitrate 60Mbps) a 12MP fotografie vo formáte JPEG, DNG ( RAW ).   P4 odo mňa dostáva jedno veľké mínus, pretože jeho kamera nezvláda 4K/60fps. Pre mňa je to dosť podstatný parameter a výrazne ma odrádza od jeho kúpy. Načo mi je 4K/60fps? Ide o to, že ja som toho názoru, že na drone by sa malo točiť minimálne v 4K. Nejde o to, kto si dokáže prehrať 4K video a kto ma na jeho prehrávanie internet. Ide o to, že 4K video mi dáva viacej možnosti v post-produkcií a so 60 snímkami za sekundu, by som mal tých možnosti oveľa viacej. Na druhej strane sa podľa mňa DJI snaží držať sériu Phantom na polo amatérskej úrovni. Keby ho osadilo 4K/60fps kamerou tak by začal konkurovať Inspire1, ktorý mimochodom tiež zvláda max. 4K/30fps, ale v RAWku.

inh2eosrecifvcergm1g

Záves s ukrytou antivibračnou doskou | Zdroj: dji.com

Kamera je na gimbale prichytená z oboch strán a jeho antivibračná doska je ukrytá priamo v tele. DJI sa snažilo všetko "napchať" do jeho vnútra, vďaka čomu Phantom trochu pribral, ale zároveň si zlepšil aerodynamiku a pôsobí elegantnejšie.   Nafúknutia sa dočkala aj batéria, ktorej kapacita sa zvýšila na 5350 mAh (P3 - 4480 mAh). Vďaka tomu P4 vydrží vo vzduchu až 28 minút (P3P, P3A - 23 minút, P3S - 25 minút). Cena náhradnej batérie je 170€. Novinky sa dotkli aj uchytenia vrtúľ. Je použitý nový upevňovací mechanizmus.  
Bez názvu

Nový spôsob uchytenia vrtúľ je rýchlejší a bezpečnejší | Zdroj: youtube.com/user/akonze73

Ovládač je po vizuálnej stránke rovnaký ako pri P3, ale obsahuje zopár tlačidiel navyše (Sport, brzda). Cena nového Phantoma je stanovená na 1600€ a na Slovensku by mal dostupný v druhej polovici marca.   Páči sa Vám nový Phantom 4 ?       Zaujímavosti: 

  • hodinu pred jeho predstavením unikli fotografie z DJI Go App. Foto TU.
  • prvé zverejnené video bolo na YouTube kanáli Tested.

  Zdroj: djigizmodo

magnifiercrosschevron-down