E-shop
Domov / Čo má spoločné DJI so značkou Hasselblad? 10-bit vs 8-bit

Čo má spoločné DJI so značkou Hasselblad? 10-bit vs 8-bit

Najnovší model od DJI, Mavic 2 Pro, obsahuje vstavanú kameru HASSELBLAD L1D-20C s 1 "CMOS čipom a objektívom s ohniskom 24 mm. Nápis Hasselblad sa nachádza priamo na kamere DJI Mavic 2 Pro. Veľa z Vás možno nepozná vôbec túto švédsku firmu alebo nerozumie, prečo DJI s nimi spolupracuje. V tomto článku sa Vám pokúsime priblížiť […]

DJI Mavic 2 Pro | Zdroj: Hasselblad.com

Najnovší model od DJI, Mavic 2 Pro, obsahuje vstavanú kameru HASSELBLAD L1D-20C s 1 "CMOS čipom a objektívom s ohniskom 24 mm. Nápis Hasselblad sa nachádza priamo na kamere DJI Mavic 2 Pro. Veľa z Vás možno nepozná vôbec túto švédsku firmu alebo nerozumie, prečo DJI s nimi spolupracuje. V tomto článku sa Vám pokúsime priblížiť firmu Hasselblad, vysvetliť spoluprácu s DJI a tiež aj pojem 10-bit.  

Hasselblad ako prínos pre letecké snímkovanie?

  Mavic 2 Pro dokáže fotografovať v rozlíšení 20 Mpix, nahrávať video v rozlíšení 4K pri 30fps (snímky za sekundu), obraz by mal byť krajší pri slabšom svetle (low light) a ponúka aj lepší dynamický rozsah. Ďalej nám pribudli nové farebné profily: 10-bit Dlog-M s Hasselblad Natural Colour Solution (HNCS) a 10-bit HDR. HNCS optimalizuje nasnímaný záber tým, že prináša širšiu škálu farieb a poskytuje čo najlepšiu presnosť farieb.    

Porovnanie farebného rozsahu medzi 10-bit a 8-bit | Zdroj: uhdledtvcomparison.com

Čo je to 10-bit?

  Pojem 10-bit alebo 8-bit (Mavic 2 Zoom) je farebná hĺbka. Môžeme si to predstaviť aj ako pastelky (snažíme sa Vám to čo najjednoduchšie vysvetliť), pomocou ktorých nakreslíme obraz. V našom prípade kamera dronu zachytí obraz. Každá pastelka má iný odtieň. Pri 8-bite (Mavic 2 Zoom) máme na výber menej pasteliek, čiže nedokážeme daný obrázok, scénu vykresliť úplne verne (pri 8-bite máme 16,7 miliónov farieb). Pri 10-bite (Mavic 2 Pro) máme širšie možnosti, čiže vieme obraz vykresliť vernejšie. Kamera zachytí toho viacej a farby sú vernejšie (pri 10-bite máme 1.07 miliardy farieb - viac pasteliek). Pekne nám to zobrazuje obrázok vyššie. Všimnite si že pri 10-bite sú prechody medzi jednotlivými farbami čisté a pekne prechádzajú z jednej farebné škály do druhej. Pri 8-bite máme výrazné ukončenie jednej farebne škály a náhly prechod do druhej. Tento jav sa nazýva "color bandig". Skúste si počas západu slnka zachytiť video a potom si ho skúste priblížiť. Uvidíte tam "skokové" prechody medzi farbami. Jednoducho je tam príliš široké spektrum farieb a 8-bit na jeho vykreslenie nestačí a vznika nechcený efekt "color bandig". Ten je v rámci profi, poloprofi práce veľmi nepríjemný.  

  • 8-bit 16,7 miliónov farieb - 265 odtieňov červenej, modrej a zelenej.
  • 10-bit 1.07 miliardy farieb - 1024 odtieňov červenej, modrej a zelenej.

  Viac farieb znamená aj vyššia dátová náročnosť. 10-bit je vhodný najmä na následnú úpravu v PC. Ponúka širšie možnosti a obraz sa tak nerozpadá pri farebnej úprave (color grading). Pre bežných užívateľov 10-bit nemá zmysel. Nedokážu využiť jeho potenciál a je potrebné mať vhodné vybavenie (PC, monitor). Preto aj budeme odporúčať pre bežných užívateľov model DJI Mavic 2 Zoom, ktorý je lacnejší, obsahuje tiež 4K kameru a to dokonca s možnosťou zmeny ohniska.  

Prečo sa DJI spája s firmou Hasselblad?

  Už 5.5.2017 sme Vás upozornili, že spoločnosť DJI odkúpila väčšinový podiel vo firme Hasselblad. Ide o švédsku súkromnú firmu zaoberajúcu sa výrobou profesionálnych stredoformátových fotoaparátov a príslušenstva, ktorej cenovky dosahú hranicu aj 48-tisíc dolárov. No a postupne vidíme zmiešavanie a spoluprácu týchto dvoch firiem. DJI ako svetový líder vo výrobe dronov a stabilizátorov začína využívať "know-how" a meno značky Hasselblad na zlepšovanie svojich produktov a na marketing. Je to aj pochopiteľné a pre nás používateľov je to len prínos. Firma Hasselblad má roky, pardon teda desaťročia skúsenosti s foto/videom a DJI krásne z tejto studničky poznatkov môže čerpať a pretavovať to do svojich okrídlených produktov.

Digitálny fotoaparát Hasselblad H6D-400c MS Multi-Shot s cenovkou 47,995 tisíc dolárov | Zdroj: hasselblad.com

Spoločnosť DJI už dávnejšie predstavila aj riešenie pre použitie kamery Hasselblad H6D-100c na hexakoptére DJI Matrice 600 a to v kombinácií so stabilizátorom DJI Ronin MX.  Vďaka tomuto kroku je možné s dronmi DJI použiť fotoaparát so senzorom s rozmermi 53,4mm x 40,0mm, ktorý ponúka vynikajúce detaily, reprodukciu farieb a tónový rozsah aj za zhoršených svetelných podmienok.  

Hexakoptéra DJI Matrice 600 osadená modelom Hasselblad H6D -100c | Zdroj: dji.com

Na mesiaci sa fotilo cez Hasselblad

  Značka Hasselblad dosiahla obrovský úspech, keď ju americkí astronauti začali používať vo vesmíre. Prvé fotografie na mesiaci boli vytvorené fotoaparátmi Hasselblad, ktoré mali astronauti pripevnené na svojich hrudiach. V dnešenej dobe podukty tejto značky používajú najmä profesionáli pracujúci v oblasti reklamy, módy, fotožurnalistiky, prírody, vedy a medicíny. Firmu založil Victor Hasselblad (1906-78) v mladosti, keď cestoval po švédskom vidieku a fotografoval vtáky. S výsledkom fotografie nebol nikdy spokojný a tak započal vznik značky Hasselblad.  

Týmto si robili astronauti na mesiaci seflíčka - Hasselblad 500

Upravený fotoaparát Hasselblad pre NASA

Zdroj: nasa.gov

Zdroj: nasa.gov

Zdroj: nasa.gov

Rozhovor so zakladateľom značky Hasselblad

  V roku 1967 sa podarilo švédskej národnej televízii natočiť výnimočný rozhovor s Victorom Hasselbladom a to v jeho dome. Rozhovor si môžete pozrieť nižšie.   https://www.youtube.com/watch?v=s3BloulJ1iU   Určite si pozrite sa aj video, v ktorom uvidíte prácu a možnosti, ktoré ponúkajú zariadenia značky Hasselblad: https://www.youtube.com/watch?v=c3LzIhR8-mA   Zdroj: DJI, Hasselblad, NASA

magnifiercrosschevron-down